settings icon
share icon
Питање

Постоје ли различити нивои неба?

srpski
Одговор


Најближе што Свето Писмо говори о различитим нивоима неба можемо наћи у 2. Коринћанима 12:2: “Знам једног човека у Христу, који је пре четрнаест година, – не знам да ли је у телу, не знам да ли је ван тела, Бог зна – био отргнут и уздигнут до трећег неба.” Неки тумаче ово као индикацију да постоје три нивоа неба, један за “суперпосвећене хришћане” или оне који су досегли висок ниво духовности, затим ниво за “обичне” хришћане и ниво за оне који нису верно служили Богу. Овакво становиште нема основа у Библији.

Павле не каже да постоје три неба или чак три нивоа неба. У многим старим културама користио се појам “небо” који је описивао три различита подручја – небо, космос и духовно небо. Иако ови термини нису стриктно библијски, данас су познати као земаљско, звездано и небеско небо. Павле је рекао да га је Бог уздигао у “небеско” небо, то јест Божије пребивалиште. Могуће је да је концепт о различитим нивоима неба потекао од Дантеове “Божанствене комедије” у којој песник описује небо и пакао као места која имају по девет кругова. Ипак, “Божанска комедија” је књижевно дело. Концепт о различитим нивоима неба се не уклапа у Свето Писмо.

Међутим, Свето Писмо говори о различитим наградама у небу. Исус је поводом тога рекао: “Види, долазим убрзо, и плата моја иде са мном, да узвратим сваком онако какво је дело његово” (Откривење 22:12). То показује да ће доћи време када ће вериници бити награђени. У 2. Тимотијевој 4:7-8 читамо Павлове речи о крају његове службе: “Добру сам борбу изборио, трку сам свршио, веру сам сачувао. А сад ми је приправљен венац праведности, који ће ми у онај дан дати Господ, праведни судија, не само мени него и свима који су сву љубав посветили његовом доласку.”

Само она дела која преживе Божији пречишћујући огањ имаће вечну вредност и биће достојна награде. Та вредна дела се помињу као “злато, сребро, драго камење” (1. Коринћанима 3.12) који су назидани на темељу вере у Христа. Дела која неће бити награђена називају се “дрвима, сеном, сламом”. Та дела нису зла, већ површне активности без вечне вредности. Награде ће бити подељене пред Христовим судом где ће се оцењивати живот сваког верника. Суђење верницима није кажњавање због греха. Исус Христос је био кажњен за наше грехове кад је умро на крсту. Бог говори за нас: “Јер ћу бити милостив према њиховим неправдама и нећу се више сећати њихових грехова” (Јеврејима 8:12). Каква величанствена мисао! Хришћани не треба да се плаше казне, већ да се радују венцу славе који ће ставити пред ноге свог Спаситеља. И, да закључимо: не постоје различити нивои неба, али зато постоје различите награде за верне.Врати се на Српску страну

Постоје ли различити нивои неба?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries