settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o nezakonitoj migraciji?

српски

Odgovor


Rimljani 13:1-7 jasno stavlja do znanja da Bog očekuje da budemo poslušnizakonima države. Jedini izuzetak je kada te državni zakon tera da ne budeš poslušan Božijoj zapovesti (Dela 5:29). Nezakonita migracija je kršenje državnog zakona. Ništa u Bibliji se ne suprotstavlja narodu da imaju imigracione zakone. Stoga, nezakonito ući u drugu zemlju je greh, buntovništvo prema Bogu,

Nezakonita migracija je definitvno kontraverzno pitanje u SAD-u (i nekim drugim zemljama) danas. Neki zagovaraju da imigracioni zakoni nisu fer, da su nepravedni i da čak diskriminišu – dajući pojedincima opravdanje da nezakonito imigrariju. Međutim, Rimljani 13:1-7 nam ne daje dozvolu da kršimo zakon samo zato što je nepravedan. Nije pitanje pravednosti zakona. Jedini biblijski razlog da se krši zakon jeste da se taj zakon suprotstavlja Božijoj Reči. Kada je Pavle napisao poslanicu Rimljanima, on je bio pod autoritetom rimske imperije, koju je vodio Neron, možda najzlobniji od svih rimskih imperatora. Pod tom vladavinom, postoji su mnogi nepošteni, nepravedni i/ili otvoreno zli zakoni. Pavle je učio hrišćane da se potčine vladi.

Da li su zakoni o imigraciji u SAD-u nepravedni ili nepošteni? Neki tako misle, ali ne radi se o tome. Sve razvijene zemlje u svetu imaju imigracione zakone, neki su stroži od američkih, a neki manje stroži. Ništa u Bibliji ne zabranjuje jednoj zemlji da ima potpuno otvorene granice ili potpuno zatvorene granice. Rimljanima 13:1-7 daje vladama autoritet da kazne one koji krše zakone. Bilo da je ta kazna zatvor ili deportacija ili nešto još ozbiljnije, vlade imaju prava da odlučuju o tome.

Velika većina nezakonitih migranata u SAD-u došle su da bi imale bolji život, da se pobrinu za svoje porodice i da pobegnu od siromaštva. To su dobri ciljevi i motivacija. Međutim, nije biblijski da se krši zakon da bi se postiglo nešto „dobro". Briga o siromašnima, siročićima i udovicama je nešto što Biblija zapoveda (Galatima 2:10; Jakovljeva 1:27; 2:2-15). Međutim, zbog toga što Biblija traži da to radimo, ne znači da treba da, zbog toga, kršimo zakon. Podrška, omogućavanje ili ohrabrivanje nezakonite migracije je, takođe, kršenje Božije Reči. Oni koji žele da imigrariju u drugu zemlju treba uvek da slušaju imigracione zakone te zemlje. Iako to može da uzrokuje odlaganje i frustraciju, ovi razlozi ne daju osobi pravo da krši zakon.

Šta je biblijsko rešenje za ilegalnu migraciju? Jednostavno….nemoj to da činiš; poštuj zakone. Ako poslušnost nije biblijski izbor, šta može da se učini po pitanju nepravednog imigracionog zakona? Pravo je građana da traže da se imigracioni zakoni promene. Ako misliš da je imigracioni zakon nepravedan, učini sve što je, legalno, u tvojoj moći da se zakon promeni; moli se, piši peticije, glasaj, mirno protestuj itd. Kao hrišćani, treba da budemo prvi koji će tražiti da se promeni bilo koji nepravedni zakon. U isto vreme, treba da pokažemo našu potčinjenost Bogu tako što ćemo biti poslušni vladi koju je Bog postavio kao autoritet nad nama.

„Gospoda radi pokoravajte se svakom čovečanskom poretku: bilo caru kao vrhovnom poglavaru, bilo namesnicima kao ljudima koje on šalje da kažnjavaju zločince a da hvale one koji dobro rade. Jer je tako Božija volja da čineći dobro ućutkate neznanje nerazumnih ljudi. Vi se ponašajte kao slobodni ljudi, i ne kao oni što slobodom pokrivaju zloću, nego kao Božiji služitelji (1. Petrova 2:13-16).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o nezakonitoj migraciji?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries