settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о незаконитој миграцији?

srpski
Одговор


Римљани 13:1-7 јасно ставља до знања да Бог очекује да будемо послушнизаконима државе. Једини изузетак је када те државни закон тера да не будеш послушан Божијој заповести (Дела 5:29). Незаконита миграција је кршење државног закона. Ништа у Библији се не супротставља народу да имају имиграционе законе. Стога, незаконито ући у другу земљу је грех, бунтовништво према Богу,

Незаконита миграција је дефинитвно контраверзно питање у САЂу (и неким другим земљама) данас. Неки заговарају да имиграциони закони нису фер, да су неправедни и да чак дискриминишу – дајући појединцима оправдање да незаконито имиграрију. Међутим, Римљани 13:1-7 нам не даје дозволу да кршимо закон само зато што је неправедан. Није питање праведности закона. Једини библијски разлог да се крши закон јесте да се тај закон супротставља Божијој Речи. Када је Павле написао посланицу Римљанима, он је био под ауторитетом римске империје, коју је водио Нерон, можда најзлобнији од свих римских императора. Под том владавином, постоји су многи непоштени, неправедни и/или отворено зли закони. Павле је учио хришћане да се потчине влади.

Да ли су закони о имиграцији у САЂу неправедни или непоштени? Неки тако мисле, али не ради се о томе. Све развијене земље у свету имају имиграционе законе, неки су строжи од америчких, а неки мање строжи. Ништа у Библији не забрањује једној земљи да има потпуно отворене границе или потпуно затворене границе. Римљанима 13:1-7 даје владама ауторитет да казне оне који крше законе. Било да је та казна затвор или депортација или нешто још озбиљније, владе имају права да одлучују о томе.

Велика већина незаконитих миграната у САЂу дошле су да би имале бољи живот, да се побрину за своје породице и да побегну од сиромаштва. То су добри циљеви и мотивација. Међутим, није библијски да се крши закон да би се постигло нешто „добро". Брига о сиромашнима, сирочићима и удовицама је нешто што Библија заповеда (Галатима 2:10; Јаковљева 1:27; 2:2-15). Међутим, због тога што Библија тражи да то радимо, не значи да треба да, због тога, кршимо закон. Подршка, омогућавање или охрабривање незаконите миграције је, такође, кршење Божије Речи. Они који желе да имиграрију у другу земљу треба увек да слушају имиграционе законе те земље. Иако то може да узрокује одлагање и фрустрацију, ови разлози не дају особи право да крши закон.

Шта је библијско решење за илегалну миграцију? Једноставно….немој то да чиниш; поштуј законе. Ако послушност није библијски избор, шта може да се учини по питању неправедног имиграционог закона? Право је грађана да траже да се имиграциони закони промене. Ако мислиш да је имиграциони закон неправедан, учини све што је, легално, у твојој моћи да се закон промени; моли се, пиши петиције, гласај, мирно протестуј итд. Као хришћани, треба да будемо први који ће тражити да се промени било који неправедни закон. У исто време, треба да покажемо нашу потчињеност Богу тако што ћемо бити послушни влади коју је Бог поставио као ауторитет над нама.

„Господа ради покоравајте се сваком човечанском поретку: било цару као врховном поглавару, било намесницима као људима које он шаље да кажњавају злочинце а да хвале оне који добро раде. Јер је тако Божија воља да чинећи добро ућуткате незнање неразумних људи. Ви се понашајте као слободни људи, и не као они што слободом покривају злоћу, него као Божији служитељи (1. Петрова 2:13-16).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о незаконитој миграцији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries