settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o nesrećnom braku?

српски

Odgovor


Jedno sigurno znamo: biti u nesrećnom braku nije biblijski osnov za razvod. U Marku 10:11–12 Isus je rekao: „Ko se razvede od svoje žene i oženi se drugom, čini prema njoj preljubu. A i ona, ako se razvede od svoga muža i uda za drugoga, čini preljubu.” Na osnovu Biblije, vidimo da ljudi nemaju pravo da raskinu nesrećan brak. Bog je nameravao da taj brak bude za ceo život.

Efescima 5 predstavlja brak kao sliku odnosa koji Bog ima sa nama. Ovo je jedan od razloga zašto je Bog toliko zainteresovan da brakovi ostanu netaknuti. Neuspeli brakovi i razoreni domovi su pogubni za muža i ženu, a da ne pominjemo decu koja su u to uključena. Finansijska propast je samo jedan od nesrećnih rezultata razvoda. Porodična jedinica je osnovni gradivni element svakog društva, a neobuzdani razvod ima tragičan uticaj na celu kulturu.

Ovo ne znači da Bog želi da nas natera da zauvek ostanemo u nesrećnom braku. Ne traži od nas samo da stisnemo zube i patimo. Kada Bog pristupa bračnim problemima, On to čini iz perspektive kako bi ih rešio, a ne da raskine brak. Na primer, Pavle piše o demonskom uticaju na brakove (1. Korinćanima 7:5). On navodi da par treba da bude aktivan u seksualnom odnosu kako ih Satana ne bi iskušao. Petar podstiče muževe da se prema svojim ženama odnose sa razumevanjem kako njihove molitve ne bi bile ometane ( 1. Petrova 3:7 ). Iz ovih odlomaka možemo videti da je brak duhovno bojno polje. Potrebno je da se borimo za naš odnos, a ne da se borimo u odnosu.

Bog nas podstiče na pomirenje. Matej 18:15–16 zahteva otvorenu, iskrenu komunikaciju koja se bavi povredama i frustracijama izazvanim grehom. Čak nas ohrabruje da zatražimo pomoć za rešavanje problema. Bog nas takođe poziva da nađemo svoju radost ili sreću u Njemu (Filipljanima 4:4). Radost Gospodnja je nešto što možete imati bez obzira na okolnosti. U svim Božijim smernicama za doživljavanje radosti, nijedna od njih ne traži od supružnika da sarađuje. Supružnik ne kontroliše našu sposobnost da imamo radost ili mir. Jakovljeva 1:3–4 nam govori da duboka, trajna radost dolazi kroz istrajnost u iskušenjima uz Božiju pomoć i dok naša vera sazreva i jača.

Knjiga Filipljanima je sjajna studija o razlici između radosti i sreće. Napisana od strane apostola Pavla dok je bio zatočen u Rimu, ova knjiga koristi reči radost, raduj se i radostan 16 puta i uči nas kako da imamo istinsko zadovoljstvo u Isusu Hristu, uprkos našim okolnostima. U okovima, Pavle govori o svojoj veri i poverenju u Hrista i o tome kako je to promenilo čitav njegov pogled na patnju.

Bog je muževima dao jasna uputstva u Efescima 5:25–28: „Muževi, volite svoje žene, kao što je i Hrist zavoleo Crkvu i samoga sebe predao za nju. . . . Tako i muževi treba da vole svoje žene kao svoje telo. Ko voli svoju ženu, samog sebe voli." Ženama, Božije uputstvo je da se potčine vođstvu svojih muževa (stih 22) i da poštuju svoje muževe (stih 33). U duhu sličnom Hristu, oboje treba da se potčine jedni drugima (Efescima 5:21). Ako oba supružnika ispunjavaju svoje biblijske obaveze, u braku će biti radost i sreća. Koja žena ne bi poštovala i pokorila se muškarcu koji je voli kao što Hristos voli svoju crkvu? A koji muškarac ne bi voleo ženu koja ga poštuje i potčinjava mu se? Nesreća, koja je prisutna u previše brakova, često je rezultat toga što jedna ili obe strane odbijaju da se potčine Bogu i poslušaju Njegovu otkrivenu volju za brak. Ponekad se nesreća pogoršava nerešenim pitanjima jednog supružnika koji su se provukli u brak. U tim slučajevima, individualno savetovanje može biti od pomoći zajedno sa bračnim savetovanjem.

Čak i ako je nesrećan brak rezultat toga što je vernik u braku sa neverujućim partnerom, uvek postoji mogućnost da verujući supružnik svojim blagim ponašanjem i ljubaznim držanjem odvede nevernog supružnika ka Gospodu. „Tako se i vi, žene, potčinjavajte svojim muževima, da, ako se neki ne pokoravaju Reči, budu pridobijeni bez reči, ponašanjem svojih žena kada vide poštovanje i čistotu u vašem ponašanju“ ( 1. Petrova 3:1). Biblija se posebno obraća onima koji su u braku sa neverujućim supružnikom u 1. Korinćanima 7:12–14: „... Ako neki brat ima ženu koja ne veruje, ali pristaje da živi s njim, neka se od nje ne razvodi. I ako žena ima muža koji ne veruje, ali pristaje da živi sa njom, neka se ne razvodi od njega. Jer, muž koji ne veruje osveštan je ženom koja veruje i žena koja ne veruje osveštana je mužem.”

Na kraju, moramo zapamtiti da: „ Gospodnje oči gledaju pravedne i uši Mu slušaju njihove molitve, a Gospodnje lice je protiv onih koji čine zlo“ (1. Petrova 3:12). Bog zna za bol nesrećnog braka i razume telesne želje, ali nam je dao svoju Reč po ovom pitanju i od nas traži poslušnost. Poslušnost Bogu uvek donosi radost (Rimljanima 16:19).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o nesrećnom braku?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries