settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о несрећном браку?

srpski
Одговор


Једно сигурно знамо: бити у несрец́ном браку није библијски основ за развод. У Марку 10:11–12 Исус је рекао: „Ко се разведе од своје жене и ожени се другом, чини према њој прељубу. А и она, ако се разведе од свога мужа и уда за другога, чини прељубу.” На основу Библије, видимо да људи немају право да раскину несрец́ан брак. Бог је намеравао да тај брак буде за цео живот.

Ефесцима 5 представља брак као слику односа који Бог има са нама. Ово је један од разлога зашто је Бог толико заинтересован да бракови остану нетакнути. Неуспели бракови и разорени домови су погубни за мужа и жену, а да не помињемо децу која су у то укључена. Финансијска пропаст је само један од несрец́них резултата развода. Породична јединица је основни градивни елемент сваког друштва, а необуздани развод има трагичан утицај на целу културу.

Ово не значи да Бог жели да нас натера да заувек останемо у несрец́ном браку. Не тражи од нас само да стиснемо зубе и патимо. Када Бог приступа брачним проблемима, Он то чини из перспективе како би их решио, а не да раскине брак. На пример, Павле пише о демонском утицају на бракове (1. Коринц́анима 7:5). Он наводи да пар треба да буде активан у сексуалном односу како их Сатана не би искушао. Петар подстиче мужеве да се према својим женама односе са разумевањем како њихове молитве не би биле ометане ( 1. Петрова 3:7 ). Из ових одломака можемо видети да је брак духовно бојно поље. Потребно је да се боримо за наш однос, а не да се боримо у односу.

Бог нас подстиче на помирење. Матеј 18:15–16 захтева отворену, искрену комуникацију која се бави повредама и фрустрацијама изазваним грехом. Чак нас охрабрује да затражимо помоц́ за решавање проблема. Бог нас такође позива да нађемо своју радост или срец́у у Њему (Филипљанима 4:4). Радост Господња је нешто што можете имати без обзира на околности. У свим Божијим смерницама за доживљавање радости, ниједна од њих не тражи од супружника да сарађује. Супружник не контролише нашу способност да имамо радост или мир. Јаковљева 1:3–4 нам говори да дубока, трајна радост долази кроз истрајност у искушењима уз Божију помоц́ и док наша вера сазрева и јача.

Књига Филипљанима је сјајна студија о разлици између радости и срец́е. Написана од стране апостола Павла док је био заточен у Риму, ова књига користи речи радост, радуј се и радостан 16 пута и учи нас како да имамо истинско задовољство у Исусу Христу, упркос нашим околностима. У оковима, Павле говори о својој вери и поверењу у Христа и о томе како је то променило читав његов поглед на патњу.

Бог је мужевима дао јасна упутства у Ефесцима 5:25–28: „Мужеви, волите своје жене, као што је и Христ заволео Цркву и самога себе предао за њу. . . . Тако и мужеви треба да воле своје жене као своје тело. Ко воли своју жену, самог себе воли." Женама, Божије упутство је да се потчине вођству својих мужева (стих 22) и да поштују своје мужеве (стих 33). У духу сличном Христу, обоје треба да се потчине једни другима (Ефесцима 5:21). Ако оба супружника испуњавају своје библијске обавезе, у браку ц́е бити радост и срец́а. Која жена не би поштовала и покорила се мушкарцу који је воли као што Христос воли своју цркву? А који мушкарац не би волео жену која га поштује и потчињава му се? Несрец́а, која је присутна у превише бракова, често је резултат тога што једна или обе стране одбијају да се потчине Богу и послушају Његову откривену вољу за брак. Понекад се несрец́а погоршава нерешеним питањима једног супружника који су се провукли у брак. У тим случајевима, индивидуално саветовање може бити од помоц́и заједно са брачним саветовањем.

Чак и ако је несрец́ан брак резултат тога што је верник у браку са неверујућим партнером, увек постоји могуц́ност да верујуц́и супружник својим благим понашањем и љубазним држањем одведе неверног супружника ка Господу. „Тако се и ви, жене, потчињавајте својим мужевима, да, ако се неки не покоравају Речи, буду придобијени без речи, понашањем својих жена када виде поштовање и чистоту у вашем понашању“ ( 1. Петрова 3:1). Библија се посебно обрац́а онима који су у браку са неверујућим супружником у 1. Коринц́анима 7:12–14: „... Ако неки брат има жену која не верује, али пристаје да живи с њим, нека се од ње не разводи. И ако жена има мужа који не верује, али пристаје да живи са њом, нека се не разводи од њега. Јер, муж који не верује освештан је женом која верује и жена која не верује освештана је мужем.”

На крају, морамо запамтити да: „ Господње очи гледају праведне и уши Му слушају њихове молитве, а Господње лице је против оних који чине зло“ (1. Петрова 3:12). Бог зна за бол несрец́ног брака и разуме телесне жеље, али нам је дао своју Реч по овом питању и од нас тражи послушност. Послушност Богу увек доноси радост (Римљанима 16:19).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о несрећном браку?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries