settings icon
share icon
Pitanje

Šta hrišćanin treba da čini, ako on/ona živi u oblasti gde ne postoji crkva?

српски

Odgovor


Postoje mnoge oblasti u svetu gde su postavljena ograničenja u vezi sa tim gde, kada i kako hrišćani mogu da se sastaju da bi slavili. U nekim zemljama, hrišćansko slavljenje nije dozvoljeno ni u jednom obliku, a neke represivne vlade hapse i ubijaju hrišćane samo zato što objavljuju i sprovode svoju veru. Hrišćani koji žive u takvim oblastima moraju da ulože dodatne napore da bi nastavili da rastu i sazrevaju u veri, dok su udaljeni od bilo koje vrste crkvene atmorsfere i u zemlji koja je neprijateljski nastrojena prema Bogu.

Za hrišćane koji žive u zemlji koja dozvoljava posedovanje Biblije ili materijala za proučavanje Biblije, posvećeno, svakodnevno proučavanje Božije Reči je od suštinske važnosti, posebno ako zajedništvo sa drugim hrišćanima nije moguće. Bitno je provesti vreme svaki dan u proučavanju Božije Reči i molitvi. Za vernike u zemljama gde je Biblija stavljena van zakona, internet može da pomogne. Brojni sajtovi obezbeđuju pristup Bibliji. Postoje čak i internet grupe zajedništva u kojima vernici mogu da komuniciraju i ohrabruju jedni druge. Takođe su, u većini zemalja na svetu, na raspolaganju i radio emisije koje podučavaju Božiju Reč, čak i ako moraju da budu emitovane putem kratkih talasa sa velikih razdaljina.

Pronalaženje drugih vernika u oblastima gde je hrišćanstvo zabranjeno može da bude početak „podzemne" kućne grupe za vernike da se sastaju i proučavaju Božiju Reč i mole. Pokret kućnih grupa u Kini proizveo je jaku i vibrantnu zajednicu hrišćana koji se suočavaju sa progonstvom. Oni koji su započeli tajne kućne grupe na Bliskom istoku ustanovili su da postoji ogromna glad za Božijom Rečju među stranim radnicima koji govore engleski i koji žive u toj oblasti. Ovi odani vernici rotiraju lokaciju sastanaka svake nedelje, pozivaju ljude na sastanke samo lično i pokazuju ogroman rast u veri tokom teških i neprijateljskih vremena.

Ništa ne može da odvoji Božije dete od Božije ljubavi u Hristu (Rimljaima 8:38-39). Čak i kada je hrišćanin izolovan od drugih vernika, on ili ona mogu da održe bliski odnos sa Gospodom, a Bog će ih ohrabriti i osnažiti. Vernici imaju dar Svetog Duha koji obitava u nama (Efescima 1:13-14), a Utešitelj će nam pomoći u opasnim situacijama. Istorija hrišćanstva je puna priča o vernicima koji su održali jaku veru pod najgorim mogućim progonstvom i izolacijom. Nikada ne treba potceniti silu Svetog Duha u vernicima.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta hrišćanin treba da čini, ako on/ona živi u oblasti gde ne postoji crkva?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries