settings icon
share icon
Питање

Шта хришћанин треба да чини, ако он/она живи у области где не постоји црква?

srpski
Одговор


Постоје многе области у свету где су постављена ограничења у вези са тим где, када и како хришћани могу да се састају да би славили. У неким земљама, хришћанско слављење није дозвољено ни у једном облику, а неке репресивне владе хапсе и убијају хришћане само зато што објављују и спроводе своју веру. Хришћани који живе у таквим областима морају да уложе додатне напоре да би наставили да расту и сазревају у вери, док су удаљени од било које врсте црквене атморсфере и у земљи која је непријатељски настројена према Богу.

За хришћане који живе у земљи која дозвољава поседовање Библије или материјала за проучавање Библије, посвећено, свакодневно проучавање Божије Речи је од суштинске важности, посебно ако заједништво са другим хришћанима није могуће. Битно је провести време сваки дан у проучавању Божије Речи и молитви. За вернике у земљама где је Библија стављена ван закона, интернет може да помогне. Бројни сајтови обезбеђују приступ Библији. Постоје чак и интернет групе заједништва у којима верници могу да комуницирају и охрабрују једни друге. Такође су, у већини земаља на свету, на располагању и радио емисије које подучавају Божију Реч, чак и ако морају да буду емитоване путем кратких таласа са великих раздаљина.

Проналажење других верника у областима где је хришћанство забрањено може да буде почетак „подземне" кућне групе за вернике да се састају и проучавају Божију Реч и моле. Покрет кућних група у Кини произвео је јаку и вибрантну заједницу хришћана који се суочавају са прогонством. Они који су започели тајне кућне групе на Блиском истоку установили су да постоји огромна глад за Божијом Речју међу страним радницима који говоре енглески и који живе у тој области. Ови одани верници ротирају локацију састанака сваке недеље, позивају људе на састанке само лично и показују огроман раст у вери током тешких и непријатељских времена.

Ништа не може да одвоји Божије дете од Божије љубави у Христу (Римљаима 8:38-39). Чак и када је хришћанин изолован од других верника, он или она могу да одрже блиски однос са Господом, а Бог ће их охрабрити и оснажити. Верници имају дар Светог Духа који обитава у нама (Ефесцима 1:13-14), а Утешитељ ће нам помоћи у опасним ситуацијама. Историја хришћанства је пуна прича о верницима који су одржали јаку веру под најгорим могућим прогонством и изолацијом. Никада не треба потценити силу Светог Духа у верницима.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта хришћанин треба да чини, ако он/она живи у области где не постоји црква?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries