settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o neposlušnoj deci?

српски

Odgovor


Od malog dvogodišnjaka koji je upravo naučio reč „ne,“ pa do starijeg deteta koje namerno prkosi, svi roditelji se suočavaju sa izazovom neposlušne dece. U suštini, neposlušnost nije samo problem dece. Biblija nam pokazuje da se svi borimo sa željom da sami vladamo i činimo ono što želimo, jer smo svi rođeni u grehu i pobuni (Psalam 51:5; Efescima 2:3; Rimljanima 3:10; 7:17–21). Ova bitka samovolje može voditi sveopšti rat protiv naše dece ako se njihova neposlušnost ne kontroliše; rat koji će uticati na njihove buduće odnose sa nastavnicima, poslodavcima, prijateljima, supružnicima, ostarelim roditeljima, pa čak i njihovim Nebeskim Ocem. Ipak, kada se okrenemo Bibliji, nalazimo veliku nadu u činjenici da Bog daje alate za obučavanje i disciplinovanje neposlušne dece i čak obećava blagoslov onima koji se uče i rastu u poslušnosti.

Naredba da poštujemo i slušamo roditelje prožima Sveto pismo, počevši od 2. Mojsijeve kada Bog daje deset zapovesti (2. Mojsijeva 20:12),nastavljajući se kroz ceo Stari zavet (3. Mojsijeva 19:3; 5. Mojsijeva 5:16; Priče Solomonove 1:8; 6: 20–21; 23:22) pa sve do Novog. I Isus i apostol Pavle ponovo potvrđuju petu zapovest (Matej 15:4; 19:19; Efescima 6:1–3; Kološanima 3:20) i obećanje koje dolazi sa njom. Deca se ohrabruju da će njihova poslušnost doneti blagoslov i dug život (2. Mojsijeva 20:12; Jeremija 35:17–19; Efescima 6:3; Kološanima 3:20), dok se neposlušna deca koja sramote svoje roditelje opominju, da će njihovo ponašanje doneti kaznu i sramotu (3. Mojsijeva 20:9; 5. Mojsijeva 21:18; 27:16; Priče Solomonove 10:1; 15:5; 20:20; 30:17; Matej 15:4). Široko rasprostranjena neposlušnost prema roditeljima će karakterisati društvo u poslednjim vremenima ( 2. Timoteju 3:2 ).

Kod izraelskog naroda, koga Bog naziva svojom decom (2. Mojsijeva 4:22), vidimo primer neposlušne dece. Neprekidno, Bog ponavlja zapovest Izraelu da mu se pokorava, obećavajući veliki blagoslov za poslušnost i strašne posledice za neposlušnost. U vreme Isusa Navinog, Izrael je poslušao Boga i bio je blagosloven pobedom nad svojim neprijateljima (Isus Navin 11:23). Kasnije, kao što pokazuje cela knjiga Sudija, Izraelova neposlušnost je donela mnoge nevolje.

Biblija nas uči o neophodnosti disciplinovanja neposlušne dece. Disciplina je deo života za sve, a oni koji se bune protiv autoriteta roditelja treba da budu kažnjeni. Priče Solomonove 19:18 kažu: „Sina svoga kažnjevaj dokle ima nade, ali srcem ne poželi da go do smrti dovedeš.” U ovom stihu, disciplina deteta je predstavljena kao pitanje života i smrti. Neposlušnost, ostavljena bez kontrole, odvešće dete u konačnu propast. U Pričama Solomonovim 13:24 se kaže: „Ko svoj prut štedi, mrzi svoga sina, a voli ga ko ga na vreme kori.” Ovde ljubav i pažljiva disciplina idu ruku pod ruku. Pobija se ideja da roditelj ispunjen ljubavlju, nikada neće disciplinovati dete. Zatvarati oči pred pobunom znači mrzeti buntovno dete.

Poslanica Efescima 6 je ključni pasus. Prvi stih govori deci: „Deco, slušajte svoje roditelje zbog Gospoda. ” To jest, poslušnost prema roditeljima je Bogom dana dužnost svakog deteta. Sve dok roditeljske zapovesti ne krše Božju Reč, dete treba da ih sluša. Stih 4 govori očevima: „A vi očevi, ne razdražujte svoju decu; nego ih odgajajte s Gospodnjom poukom i opomenom.” Dužnost očeva je da svoju decu vaspitavaju na pobožan način i da ih poučavaju u Gospodnjoj Reči. Čineći to, roditelji omogućuju svojoj deci najbolju šansu za dug i uspešan život na ovom svetu (stih 3)— kao i blago na nebu (Matej 6:20; Galatima 6:8–9; Efescima 1:3– 4).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o neposlušnoj deci?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries