settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о непослушној деци?

srpski
Одговор


Од малог двогодишњака који је управо научио реч „не,“ па до старијег детета које намерно пркоси, сви родитељи се суочавају са изазовом непослушне деце. У суштини, непослушност није само проблем деце. Библија нам показује да се сви боримо са жељом да сами владамо и чинимо оно што желимо, јер смо сви рођени у греху и побуни (Псалам 51:5; Ефесцима 2:3; Римљанима 3:10; 7:17–21). Ова битка самовоље може водити свеопшти рат против наше деце ако се њихова непослушност не контролише; рат који ц́е утицати на њихове будуц́е односе са наставницима, послодавцима, пријатељима, супружницима, остарелим родитељима, па чак и њиховим Небеским Оцем. Ипак, када се окренемо Библији, налазимо велику наду у чињеници да Бог даје алате за обучавање и дисциплиновање непослушне деце и чак обец́ава благослов онима који се уче и расту у послушности.

Наредба да поштујемо и слушамо родитеље прожима Свето писмо, почевши од 2. Мојсијеве када Бог даје десет заповести (2. Мојсијева 20:12),настављајући се кроз цео Стари завет (3. Мојсијева 19:3; 5. Мојсијева 5:16; Приче Соломонове 1:8; 6: 20–21; 23:22) па све до Новог. И Исус и апостол Павле поново потврђују пету заповест (Матеј 15:4; 19:19; Ефесцима 6:1–3; Колошанима 3:20) и обец́ање које долази са њом. Деца се охрабрују да ц́е њихова послушност донети благослов и дуг живот (2. Мојсијева 20:12; Јеремија 35:17–19; Ефесцима 6:3; Колошанима 3:20), док се непослушна деца која срамоте своје родитеље опомињу, да ц́е њихово понашање донети казну и срамоту (3. Мојсијева 20:9; 5. Мојсијева 21:18; 27:16; Приче Соломонове 10:1; 15:5; 20:20; 30:17; Матеј 15:4). Широко распрострањена непослушност према родитељима ц́е карактерисати друштво у последњим временима ( 2. Тимотеју 3:2 ).

Код израелског народа, кога Бог назива својом децом (2. Мојсијева 4:22), видимо пример непослушне деце. Непрекидно, Бог понавља заповест Израелу да му се покорава, обец́авајуц́и велики благослов за послушност и страшне последице за непослушност. У време Исуса Навиног, Израел је послушао Бога и био је благословен победом над својим непријатељима (Исус Навин 11:23). Касније, као што показује цела књига Судија, Израелова непослушност је донела многе невоље.

Библија нас учи о неопходности дисциплиновања непослушне деце. Дисциплина је део живота за све, а они који се буне против ауторитета родитеља треба да буду кажњени. Приче Соломонове 19:18 кажу: „Сина свога кажњевај докле има наде, али срцем не пожели да го до смрти доведеш.” У овом стиху, дисциплина детета је представљена као питање живота и смрти. Непослушност, остављена без контроле, одвешц́е дете у коначну пропаст. У Причама Соломоновим 13:24 се каже: „Ко свој прут штеди, мрзи свога сина, а воли га ко га на време кори.” Овде љубав и пажљива дисциплина иду руку под руку. Побија се идеја да родитељ испуњен љубављу, никада нец́е дисциплиновати дете. Затварати очи пред побуном значи мрзети бунтовно дете.

Посланица Ефесцима 6 је кључни пасус. Први стих говори деци: „Децо, слушајте своје родитеље због Господа. ” То јест, послушност према родитељима је Богом дана дужност сваког детета. Све док родитељске заповести не крше Божју Реч, дете треба да их слуша. Стих 4 говори очевима: „А ви очеви, не раздражујте своју децу; него их одгајајте с Господњом поуком и опоменом.” Дужност очева је да своју децу васпитавају на побожан начин и да их поучавају у Господњој Речи. Чинец́и то, родитељи омогућују својој деци најбољу шансу за дуг и успешан живот на овом свету (стих 3)— као и благо на небу (Матеј 6:20; Галатима 6:8–9; Ефесцима 1:3– 4).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о непослушној деци?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries