settings icon
share icon
Pitanje

Kako da se hrišćani odnose prema neplodnosti?

српски

Odgovor


Neplodnost može da bude veoma težak problem, naročito onim parovima koji su celog života čekali da dobiju decu. Hrišćani će se sigurno zapitati zašto se baš njima to desilo. Bog želi da blagoslovi hrišćane decom koju će voleti i podizati. Za parove koji su fizički zdravi, najbolniji deo je neizvesnost da li se radi o privremenoj ili stalnoj neplodnosti. Ako je privremena, koliko će morati da čekaju? Ako je stalna, kako to da saznaju i šta dalje da rade?

Biblija govori o privremenpj neplodnosti u nekoliko slučajeva:

Bog je obećao Avramu i Sari dete, ali je ona rodila sina Isaka tek u devedesetoj godini (1. Mojsijeva 11:30).

Isak, Revekin muž, stalno se molio dok ga Bog nije uslišio i podario mu Jakova i Isava (1. Mojsijeva 11:30).

Rahilja se dugo molila i Bog joj je napokon otvorio matericu. Rodila je dva sina, Josifa i Venijamina (1. Mojsijeva 30:1, 35:18).

Manojeva žena, koja je bila nerotkinja, donela je na svet Samsona (Sudije 13:2).

Jelisaveta koja je već bila u zrelim godinama rodila je Jovana Krstitelja, preteču Hrista (Luka 1:7, 36).

Neplodnost Sare, Reveke i Rahilje, koje su majke izrailjskog naroda, značajna je po tome što je njihovo rađanje dece bio znak Božije milosti i naklonosti. Međutim, to ne znači da neplodnim parovima Bog uskraćuje svoju milost i naklonost, niti da su zbog nečega kažnjeni. Oni treba da znaju da su im gresi oprošteni u Hristu i da njihova neplodnost nije Božija kazna.

Šta da radi par koji je neplodan? Dobro je da traži savet od ginekologa i drugih specijalista za plodnost. Oboje treba da žive zdravim životom da bi se pripremili za trudnoću. Majke Izraela stalno su se molile da zatrudne, pa je molitva svakako pravi izbor. Ipak, pre svega treba se moliti za Božiju volju. Ako je njegova volja da par dobije dete prirodnim putem, to će se i desiti. Ako je njegova volja da par usvoji dete, da budu staratelji ili bez dece, treba to da prihvate s radošću. Znamo da Bog ima plan za svakoga od nas, jer je on tvorac naših života. On dozvoljava ili ne dozvoljava začeće. On je suveren i poseduje sve znanje i mudrost (vidi Rimljani 11:33-36). “Svaki dobar dar i svaki savršen poklon dolazi odozgo…” (Jakov 1:17). Poznavanje i prihvatanje ove istine učiniće da bol u srcima neplodnog para s vremenom nestane.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako da se hrišćani odnose prema neplodnosti?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries