settings icon
share icon
Питање

Како да се хришћани односе према неплодности?

srpski
Одговор


Неплодност може да буде веома тежак проблем, нарочито оним паровима који су целог живота чекали да добију децу. Хришћани ће се сигурно запитати зашто се баш њима то десило. Бог жели да благослови хришћане децом коју ће волети и подизати. За парове који су физички здрави, најболнији део је неизвесност да ли се ради о привременој или сталној неплодности. Ако је привремена, колико ће морати да чекају? Ако је стална, како то да сазнају и шта даље да раде?

Библија говори о привременпј неплодности у неколико случајева:

Бог је обећао Авраму и Сари дете, али је она родила сина Исака тек у деведесетој години (1. Мојсијева 11:30).

Исак, Ревекин муж, стално се молио док га Бог није услишио и подарио му Јакова и Исава (1. Мојсијева 11:30).

Рахиља се дуго молила и Бог јој је напокон отворио материцу. Родила је два сина, Јосифа и Венијамина (1. Мојсијева 30:1, 35:18).

Манојева жена, која је била нероткиња, донела је на свет Самсона (Судије 13:2).

Јелисавета која је већ била у зрелим годинама родила је Јована Крститеља, претечу Христа (Лука 1:7, 36).

Неплодност Саре, Ревеке и Рахиље, које су мајке израиљског народа, значајна је по томе што је њихово рађање деце био знак Божије милости и наклоности. Међутим, то не значи да неплодним паровима Бог ускраћује своју милост и наклоност, нити да су због нечега кажњени. Они треба да знају да су им греси опроштени у Христу и да њихова неплодност није Божија казна.

Шта да ради пар који је неплодан? Добро је да тражи савет од гинеколога и других специјалиста за плодност. Обоје треба да живе здравим животом да би се припремили за трудноћу. Мајке Израела стално су се молиле да затрудне, па је молитва свакако прави избор. Ипак, пре свега треба се молити за Божију вољу. Ако је његова воља да пар добије дете природним путем, то ће се и десити. Ако је његова воља да пар усвоји дете, да буду старатељи или без деце, треба то да прихвате с радошћу. Знамо да Бог има план за свакога од нас, јер је он творац наших живота. Он дозвољава или не дозвољава зачеће. Он је суверен и поседује све знање и мудрост (види Римљани 11:33-36). “Сваки добар дар и сваки савршен поклон долази одозго…” (Јаков 1:17). Познавање и прихватање ове истине учиниће да бол у срцима неплодног пара с временом нестане.Врати се на Српску страну

Како да се хришћани односе према неплодности?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries