settings icon
share icon
Pitanje

Šta je neoprostivi greh?

српски

Odgovor


Slučaj neoprostivog greha ili huljenja na Duha Svetog pominje se u Marku 3:22-30 i Mateju 12:22-32). Izraz “bogohuljenje” može da se definiše kao bahato nepoštovanje. Mi smo primenili taj izraz na grehove kao što su proklinjanje Boga ili svesno nipodaštavanje svega što je vezano za njega. Takođe može da se upotrebi i za pripisivanje zla Bogu, ili poricanje dobra koje dolazi od njega. Ova vrsta bogohuljenja naziva se hulom na Svetog Duha u Mateju 12:31. U toj glavi fariseji, koji su upravo prisustvovali neoborivom dokazu da Isus čini čuda u sili Svetog Duha, tvrde da je on zapravo zaposednut Veelzevulom, demonskim vladarom (Matej 12:24). U Marku 3:30 Isus je bio vrlo precizan kad je nazvao njihove reči hulom na Svetog Duha.

Ovo bogohuljenje se odnosi na optuživanje Isusa Hrista (dok je još bio na zemlji) da je zaposednut demonom. Ima i dugih načina huljenja na Svetog Duha (kao što je slučaj Ananije i Safire u Delima 5:1-10), ali optužba protiv Isusa Hrista je bogohuljenje koje je neoprostivo. Takav greh protiv Svetog Duha danas više ne može da se ponovi.

Jedini neoprostivi greh u današnje vreme je konstantna nevera. Nema oproštenja za one koji umiru u neveri. Jovan 3:16 nam govori: “Jer Bog je tako zavoleo svet da je svog jedinorodnog Sina dao, da svaki - ko veruje u njega - ne propadne, nego da ima večni život.” Jedini uslov da nekome ne bude oprošteno jeste da ta osoba nije među onima koji veruju u Isusa Hrista. Isus je rekao: “Ja sam put i istina i život; niko ne dolazi k Ocu - sem kroz mene” (Jovan 14:6). Odbiti jedini put spasenja znači osuditi sebe na večnost u paklu, jer je odbacivanje jedinog oproštenja očigledno neoprostivo.

Mnogi ljudi se plaše da su počinili greh koji Bog ne može da im oprosti i veruju da više nema nade za njih. Sotoni ništa nije draže nego da nas drži u takvoj zabludi. Istina je, međutim, drugačija. Ako neko ima takav strah samo treba da priđe Bogu, ispovedi svoj greh, pokaje se i prihvati njegovo oproštenje. “Ako ispovedamo svoje grehe, on je veran i pravedan - da nam oprosti grehe i očisti nas od svake nepravednosti” (1. Jovanova 1:9). Ovaj stih nas uverava da je Bog spreman da, ako mu priđemo u pokajanju, oprosti svaki greh bez obzira na njegovu težinu. Ako si opterećen teškim bremenom krivice, Bog raširenih ruku čeka da mu priđeš. On nikada neće izneveriti one koju mu dolaze, niti će im uskratiti oproštaj.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je neoprostivi greh?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries