settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o nemoljenjuU čemu je vrednost molitvenog sastanka?

српски

Odgovor


Od samog početka crkve, hrišćani su se okupljali da se mole (Dela 4:24; 12:5; 21:5). Molitveni sastanci su dragoceni za crkvu u celini i za pojedince koji učestvuju.

Molitva je samo za one koji veruju da je Bog ličnost i koji žele lični odnos sa Njim. Hrišćani znaju da molitve deluju jer su naišli na Boga koji kaže: „Razgovaraj sa mnom i ja ću slušati. ” Apostol Jovan to potvrđuje: „ I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: da nas sluša ako šta molimo po njegovoj volji. I kad znamo da nas sluša kad što molimo, znamo da stvarno imamo ono što smo od njega iskali.“ (1. Jovanova 5:14-15).

Kroz naše molitve i posebno ako se molimo jedni sa drugima, mi pokazujemo i potvrđujemo veru koju imamo u Isusa. Endrju Marej, izuzetan hrišćanski sveštenik i uspešan pisac je rekao: „Molitva uglavnom u potpunosti zavisi od toga kome mislimo da se molimo.” Kroz disciplinovanu molitvu jedni sa drugima mi razvijamo još veću intimnost sa Bogom i stvaramo duhovnu vezu jedni sa drugima. Ovo je jedan od najvrednijih aspekata zajedničke molitve.

Još jedna dragocena korist molitvenih sastanaka je u međusobnom ispovedanju naših grehova. Molitveni sastanci nam daju priliku da poslušamo zapovest: „ Ispovedajte, dakle, jedan drugom grehe i molite se Bogu jedan za drugoga, da budete isceljeni“ (Jakovljeva 5:16). Ovde Jakov ne govori nužno o fizičkom izceljenju, već o duhovnom obnavljanju (Jevrejima 12:12-13). On se takođe poziva na Božije oproštenje koje omogućava verniku da ponovo postane duhovno celovit. Jakov je znao da je onaj ko se odvoji od stada najpodložniji opasnostima greha. Bog želi da se Njegov narod međusobno ohrabruje i podržava, kroz blisko zajedništvo, iskrenost, i ispoved dok se mole jedni za druge. Takvo blisko zajedništvo pomaže da se obezbedi duhovna snaga da bi mogla da se doživi pobeda nad grehom.

Još jedna velika vrednost molitvenih sastanaka je što se vernici ohrabruju međusobno u izdržljivosti. Svi se suočavamo sa preprekama, ali kroz zajedničku molitvu i razgovor nas hrišćana, često pomažemo drugima da izbegnu obeshrabrenje u svom duhovnom životu. Vrednost zajedničke molitve leži u njenoj moći da ujedini srca. Molitva pred Bogom za našu braću i sestre ima efekat međusobnog duhovnog povezivanja. Dok „nosimo bremena jedni drugima“, mi „ispunjavamo Hristov zakon“ (Galatima 6:2). Gde je molitva, tu je i jedinstvo za koje se Isus tako usrdno molio da ga njegovi sledbenici imaju (Jovan 17:23).

Više od svega drugog, molitveni sastanci donose promene. U zajedničkoj molitvi, vernici mogu da svedoče kako Bog stvara čuda i menja srca.

Molitveni sastanak ima istinsku vrednost jer je to vreme u kome vernici traže duboku intimnost i tihu zajednicu sa Bogom koji je na prestolu. To je vreme jedinstva sa drugim vernim ljudima u Božijem prisustvu. To je vreme da se pobrinemo za druge oko nas, tako što ćemo nositi njihovo breme. To je vreme kada Bog ispoljava svoju beskrajnu ljubav i želju da komunicira sa onima koji Ga vole.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o nemoljenjuU čemu je vrednost molitvenog sastanka?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries