settings icon
share icon
Питање

У чему је вредност молитвеног састанка?

Одговор


Од самог почетка цркве, хришц́ани су се окупљали да се моле (Дела 4:24; 12:5; 21:5). Молитвени састанци су драгоцени за цркву у целини и за појединце који учествују.

Молитва је само за оне који верују да је Бог личност и који желе лични однос са Њим. Хришц́ани знају да молитве делују јер су наишли на Бога који каже: „Разговарај са мном и ја ц́у слушати. ” Апостол Јован то потврђује: „ И ово је поуздање које имамо у њега: да нас слуша ако шта молимо по његовој вољи. И кад знамо да нас слуша кад што молимо, знамо да стварно имамо оно што смо од њега искали.“ (1. Јованова 5:14-15).

Кроз наше молитве и посебно ако се молимо једни са другима, ми показујемо и потврђујемо веру коју имамо у Исуса. Ендрју Мареј, изузетан хришц́ански свештеник и успешан писац је рекао: „Молитва углавном у потпуности зависи од тога коме мислимо да се молимо.” Кроз дисциплиновану молитву једни са другима ми развијамо још вец́у интимност са Богом и стварамо духовну везу једни са другима. Ово је један од највреднијих аспеката заједничке молитве.

Још једна драгоцена корист молитвених састанака је у међусобном исповедању наших грехова. Молитвени састанци нам дају прилику да послушамо заповест: „ Исповедајте, дакле, један другом грехе и молите се Богу један за другога, да будете исцељени“ (Јаковљева 5:16). Овде Јаков не говори нужно о физичком изцељењу, вец́ о духовном обнављању (Јеврејима 12:12-13). Он се такође позива на Божије опроштење које омогуц́ава вернику да поново постане духовно целовит. Јаков је знао да је онај ко се одвоји од стада најподложнији опасностима греха. Бог жели да се Његов народ међусобно охрабрује и подржава, кроз блиско заједништво, искреност, и исповед док се моле једни за друге. Такво блиско заједништво помаже да се обезбеди духовна снага да би могла да се доживи победа над грехом.

Још једна велика вредност молитвених састанака је што се верници охрабрују међусобно у издржљивости. Сви се суочавамо са препрекама, али кроз заједничку молитву и разговор нас хришћана, често помажемо другима да избегну обешрабрење у свом духовном животу. Вредност заједничке молитве лежи у њеној моц́и да уједини срца. Молитва пред Богом за нашу брац́у и сестре има ефекат међусобног духовног повезивања. Док „носимо бремена једни другима“, ми „испуњавамо Христов закон“ (Галатима 6:2). Где је молитва, ту је и јединство за које се Исус тако усрдно молио да га његови следбеници имају (Јован 17:23).

Више од свега другог, молитвени састанци доносе промене. У заједничкој молитви, верници могу да сведоче како Бог ствара чуда и мења срца.

Молитвени састанак има истинску вредност јер је то време у коме верници траже дубоку интимност и тиху заједницу са Богом који је на престолу. То је време јединства са другим верним људима у Божијем присуству. То је време да се побринемо за друге око нас, тако што ћемо носити њихово бреме. То је време када Бог испољава своју бескрајну љубав и жељу да комуницира са онима који Га воле.

EnglishВрати се на Српску страну

У чему је вредност молитвеног састанка?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries