settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog rekao: Neka bude svetlost, tokom stvaranja?

српски

Odgovor


Prvog dana stvaranja, Bog je rekao: „Neka bude svetlost“ (1. Mojsijeva 1:3), i svetlost se pojavila kao stvar odvojena od tame. Fraza neka bude svetlost je prevod jevrejske fraze yehi ˈor, koja je na latinskom prevedena kao „fiat lux“. Bukvalan prevod bi bila naredba, nešto poput „Svetlo, nastani“. Bog govori u prazninu i zapoveda svetlosti da se pojavi. Biblija nam kaže da je Bog stvorio nebo i zemlju i sve ostalo što postoji tako što ih je jednostavno izgovorio u postojanje (1. Mojsijeva 1). Njegova ličnost, moć, kreativnost i lepota izraženi su u stvaranju na isti način na koji se ličnost i lični atributi umetnika izražavaju kroz umetnost ili muziku. Ideja svetlosti, koja je prvo postojala u Božjem umu, dobila je oblik pomoću reči „Neka bude svetlost“ ili „Neka postane svetlost“.

Stvarnost kreativne snage Božjeg glasa ima važne duhovne implikacije koje prevazilaze sam izveštaj o stvaranju. Svetlost se često koristi kao metafora u Bibliji. Prosvetljenje („božansko prosvetljenje ljudskog srca istinom“) ima veze sa iznošenjem stvari na svetlost. Duhovno prosvetljenje je neka vrsta „kreacije“ koja se javlja u ljudskom srcu. „Naime, isti Bog koji je rekao: ’Neka zasvetli svetlost iz tame‘, zasvetlio je i u našim srcima, da poznamo Božiju slavu na licu Isusa Hrista“ (2. Korinćanima 4:6). Sam Isus je „svetlost svetu“ (Jovan 8:12).

Kada je Bog rekao: „Neka bude svetlost,“ pri stvaranju i svetlost se pojavila, to je pokazalo Božju stvaralačku moć i apsolutnu kontrolu. Fizička svetlost koju je Bog stvorio prvog dana stvaranja je divna slika onoga što On čini u srcu svakoga ko se uzda u Hrista, Istinsku Svetlost. Nema potrebe da hodate u tami greha i smrti; u Hristu ,mi „nikada nećemo hoditi u tami nego ćemo imati svetlost života“ (Jovan 8:12).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je Bog rekao: Neka bude svetlost, tokom stvaranja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries