settings icon
share icon
Питање

Зашто је Бог рекао: Нека буде светлост, током стварања?

srpski
Одговор


Првог дана стварања, Бог је рекао: „Нека буде светлост“ (1. Мојсијева 1:3), и светлост се појавила као ствар одвојена од таме. Фраза нека буде светлост је превод јеврејске фразе yехи ˈор, која је на латинском преведена као „фиат луx“. Буквалан превод би била наредба, нешто попут „Светло, настани“. Бог говори у празнину и заповеда светлости да се појави. Библија нам каже да је Бог створио небо и земљу и све остало што постоји тако што их је једноставно изговорио у постојање (1. Мојсијева 1). Његова личност, моц́, креативност и лепота изражени су у стварању на исти начин на који се личност и лични атрибути уметника изражавају кроз уметност или музику. Идеја светлости, која је прво постојала у Божјем уму, добила је облик помоц́у речи „Нека буде светлост“ или „Нека постане светлост“.

Стварност креативне снаге Божјег гласа има важне духовне импликације које превазилазе сам извештај о стварању. Светлост се често користи као метафора у Библији. Просветљење („божанско просветљење људског срца истином“) има везе са изношењем ствари на светлост. Духовно просветљење је нека врста „креације“ која се јавља у људском срцу. „Наиме, исти Бог који је рекао: ’Нека засветли светлост из таме‘, засветлио је и у нашим срцима, да познамо Божију славу на лицу Исуса Христа“ (2. Коринц́анима 4:6). Сам Исус је „светлост свету“ (Јован 8:12).

Када је Бог рекао: „Нека буде светлост,“ при стварању и светлост се појавила, то је показало Божју стваралачку моц́ и апсолутну контролу. Физичка светлост коју је Бог створио првог дана стварања је дивна слика онога што Он чини у срцу свакога ко се узда у Христа, Истинску Светлост. Нема потребе да ходате у тами греха и смрти; у Христу ,ми „никада нец́емо ходити у тами него ц́емо имати светлост живота“ (Јован 8:12).

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је Бог рекао: Нека буде светлост, током стварања?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries