settings icon
share icon
Pitanje

Da li postoji nebo?

српски

Odgovor


Nebo zaista postoji. Biblija govori da je nebo Božiji tron (Isaija 66:1; Dela 7:48-49; Matej 5:34-35). Nakon što je Isus vaskrsao i pokazao se svojim učenicima, “bi uzet na nebo i sede s desne strane Boga” (Marko 16:19; Dela 7:55-56). “Jer Hristos ne uđe u rukotvorenu svetinju, sliku one prave svetinje, nego u samo nebo, da se sad pokaže pred licem Božijim za nas” (Jevrejima 9:24). Isus nije samo otišao prvi i ušao tamo zbog nas, već i danas obavlja svoju službu prvosveštenika u pravoj svetinji koju je podigao Bog (Jevrejima 619-20; 8:1-2).

Sam Isus je rekao da u Božijoj kući ima mnogo stanova i da ide tamo pre nas da bi nam pripremio mesto. Zbog njegove reči imamo pouzdanje da će se jednog dana vratiti na Zemlju i odvesti nas tamo gde je on sad, u nebo (Jovan 14:1-4). Naše verovanje u večni dom u nebu temelji se na Isusovom nedvosmislenom obećanju. Nebo je stvarno mesto, ono doista postoji.

Kada poriču postojanje neba, ljudi ne demantuju samo pisanu Božiju reč, već i duboku čežnju svoje duše. Pavle se bavio ovim problemom u svojoj poslanici Korinćanima, potičući ih da se drže svoje nebeske nade kako se ne bi obeshrabrili. I premda sad “uzdišemo i čeznemo” u ovozemaljskom telu, uvek imamo nebesku nadu i želju da stignemo tamo (2. Korinćanima 5:1-4). Pavle potiče Korinćane da se raduju svojoj večnoj kući na nebesima, jer će im to pomoći da prebrode teškoće i razočarenja u životu. “Jer sadašnja naša laka nevolja ostvaruje nam prekomerno i neizmerno, večno izobilje slave, jer mi ne mislimo na ono što se vidi, nego na ono što se ne vidi, jer vidljive stvari su privremene, a nevidljive su večne” (2. Korinćanima 4:17-18).

I kao što je Bog stavio u ljudska srca saznanje da on postoji (Rimljanima 1:19-20), na isti način smo “programirani” da čeznemo za nebom. To je tema koja se provlači kroz bezbroj knjiga, pesama i umetničkih dela. Nažalost, greh nam je zaprečio put do neba. Pošto je nebo prebivalište svetog i savršenog Boga, grehu tamo nema mesta niti može da se toleriše. Srećom, Bog nam je dao ključ koji otvara nebeska vrata, Isusa Hrista (Jovan 14:16). Svi oni koji veruju u njega i traže oprost grehova naići će na nebeska vrata širom otvorena. Neka nas buduća slava našeg večnog doma inspiriše da služimo Bogu verno i nepodeljenog srca. “Kad, dakle, braćo, imamo pouzdanje da ulazimo u svetinju krvlju Isusa, koji nam je otvorio novi i živi put kroz zavesu, to jest, njegovo telo, i kad imamo velikog sveštenika nad Božijim domom, pristupajmo s istinitim srcem u punoj veri, očišćeni u srcima od zle savesti i oprana tela čistom vodom” (Jevrejima 10:19-22).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li postoji nebo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries