settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači da nebesa kazuju slavu Božiju?

српски

Odgovor


Psalam 19:1 kaže: „Nebesa kazuju slavu Božju, i delo ruku Njegovih objavljuje svod nebeski“. Ovo je jedna od najjasnijih biblijskih izjava da sama priroda treba da pokaže veličinu Boga. Ove reči su u sadašnjem vremenu. To jest, nebesa „kazuju“, a nebo „objavljuje“ stvaralačko delo Božije. To je neprekidan prikaz. Ono što vidimo u prirodi ima za cilj da nam stalno pokazuje da Bog postoji i da nam govori koliko je zaista neverovatan Stvoritelj.

Jedan od najjačih argumenata u prilog postojanja Boga je teleološki argument, ili „argument iz dizajna“. Ovaj pristup tvrdi da se zapažanja u prirodi najbolje objašnjavaju namernim, inteligentnim činom stvaranja, a ne slučajnošću ili srećom. Prenošenje informacija je ključni aspekt ovoga. Informacije se uvek posmatraju kao proizvod inteligencije. Neki obrasci su složni, ali nasumični. Drugi mogu biti dobro definisani, ali nemaju informacije. Ali kad god vidimo specifičan, složen raspored koji prikazuje informacije, prepoznajemo da je to delo uma, a ne puka slučajnost.

Psalam 19:1 povezuje ovu ideju sa Svetim pismom. Što više učimo o univerzumu, to jasnije možemo videti Božje delo. Savršen primer za to je moderna kosmologija „Velikog praska“. Pre ove teorije, naučnici i ateisti su pretpostavljali da je univerzum večan. Kombinacija Ajnštajnovih teorija i napretka u fizici jasno je stavila do znanja da je, u stvari, univerzum imao „početak“. U početku su naučnici odbacili ovu ideju kao teologiju, a ne nauku. Vremenom je, međutim, postalo nemoguće je poreći. Činjenica da je svemir „počeo“ je nešto što možemo videti isključivo posmatrajući nebesata i nebo — baš kao što kaže Psalam 19:1.

Rimljanima 1 se takođe vezuje za ovu ideju. Bog je dovoljno otkrio Sebe u prirodi da niko nema izgovora da Ga odbaci ili da učini ono što nije u redu. „Čak i Njegove nevidljive osobine . . . mogu se od stvorenja sveta jasno sagledati ako se na Njegovim delima promatraju...“ (Rimljanima 1:20). Nebesa objavljuju slavu Božiju.

Pošto „nebesa kazuju slavu Božju“, možemo se doveriti nauci za istraživanje. Što više znamo o svetu oko nas, to više slave dajemo Bogu. Što više otkrivamo, imamo više dokaza da je On onaj koji je odgovoran za prirodu i njene zakone. Čoveku je potrebna Biblija i lična vera u Hrista da bi imalo ispravan odnos sa Bogom. Međutim, čovek treba samo da iskreno pogleda svet oko sebe da bi shvatio da Bog postoji.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači da nebesa kazuju slavu Božiju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries