settings icon
share icon
Питање

Шта значи да небеса казују славу Божију?

srpski
Одговор


Псалам 19:1 каже: „Небеса казују славу Божју, и дело руку Његових објављује свод небески“. Ово је једна од најјаснијих библијских изјава да сама природа треба да покаже величину Бога. Ове речи су у садашњем времену. То јест, небеса „казују“, а небо „објављује“ стваралачко дело Божије. То је непрекидан приказ. Оно што видимо у природи има за циљ да нам стално показује да Бог постоји и да нам говори колико је заиста невероватан Створитељ.

Један од најјачих аргумената у прилог постојања Бога је телеолошки аргумент, или „аргумент из дизајна“. Овај приступ тврди да се запажања у природи најбоље објашњавају намерним, интелигентним чином стварања, а не случајношц́у или срец́ом. Преношење информација је кључни аспект овога. Информације се увек посматрају као производ интелигенције. Неки обрасци су сложни, али насумични. Други могу бити добро дефинисани, али немају информације. Али кад год видимо специфичан, сложен распоред који приказује информације, препознајемо да је то дело ума, а не пука случајност.

Псалам 19:1 повезује ову идеју са Светим писмом. Што више учимо о универзуму, то јасније можемо видети Божје дело. Савршен пример за то је модерна космологија „Великог праска“. Пре ове теорије, научници и атеисти су претпостављали да је универзум вечан. Комбинација Ајнштајнових теорија и напретка у физици јасно је ставила до знања да је, у ствари, универзум имао „почетак“. У почетку су научници одбацили ову идеју као теологију, а не науку. Временом је, међутим, постало немогуц́е је порец́и. Чињеница да је свемир „почео“ је нешто што можемо видети искључиво посматрајуц́и небесата и небо — баш као што каже Псалам 19:1.

Римљанима 1 се такође везује за ову идеју. Бог је довољно открио Себе у природи да нико нема изговора да Га одбаци или да учини оно што није у реду. „Чак и Његове невидљиве особине . . . могу се од створења света јасно сагледати ако се на Његовим делима проматрају...“ (Римљанима 1:20). Небеса објављују славу Божију.

Пошто „небеса казују славу Божју“, можемо се доверити науци за истраживање. Што више знамо о свету око нас, то више славе дајемо Богу. Што више откривамо, имамо више доказа да је Он онај који је одговоран за природу и њене законе. Човеку је потребна Библија и лична вера у Христа да би имало исправан однос са Богом. Међутим, човек треба само да искрено погледа свет око себе да би схватио да Бог постоји.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да небеса казују славу Божију?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries