settings icon
share icon
Pitanje

Zašto da ne izvršim samoubistvo?

српски

Odgovor


Moje srce je tuguje zbog onih koji razmišljaju da završe svoj život samoubistvom. Ako si to ti upravo sada, verovatno imaš različite emocije kao što je osećaj beznadežnosti i očaja. Možda se osećaš kao da si u najdubljoj jami, i sumnjaš da postoji zračak nade da će stvari biti bolje. Izgleda da nikom nije stalo ili da niko ne razume kako ti je. Život nije vredan življenja…ili jeste?

Mnogi su imali ovako teške emocije s vremena na vreme. Pitanja koja su mi se javljala kada sam bio u teškom emocionalnom stanju bila su: „Da li je moguće da je ovo volja Božija za mene, volja Onog koji me je stvorio?“, „Da li je Bog isuviše mali da bi mi pomogao?“, „Da li su moji problemi suviše veliki za Njega?“

Srećan sam što mogu da ti kažem da ako na nekoliko trenutaka dozvoliš Bogu da bude istinski Bog u tvom životu sada, On će ti pokazati koliko je zaista veliki! „Jer Bogu ništa nije nemoguće“ (Luka 1,37). Možda su ožiljci od prošlih povreda doveli do toga da si savladan osećnjem odbačenosti i napuštenosti. To može da vodi u osećaj samosažaljenja, besa, gorčine, osvetoljubivih misli ili dela, nezdravog straha, itd., što je možda dovelo do problema u nekim od tvojih najvažnijih odnosa. Međutim, samoubistvo bi samo donelo pustoš u živote tvojih ljubljenih koje ti nikada nisi nameravao da povrediš; emotivne ožiljke sa kojima bi trebalo da se bore do kraja svojih života.

Zašto ne treba da izvršiš samoubistvo? Prijatelju, nije bitno koliko su stvari loše u tvom životu, postoji Bog ljubavi koji čeka da mu dozvoliš da te provede kroz tunel očaja i izvede te u svoju čudesnu svetlost. Njegovo ime je Isus.

Ovaj Isus, bezgrešni Sin Božiji, se poistovećuje sa tobom u tvojoj odbačenosti i poniženju. Prorok Isaija je za Njega napisao: „Jer izniče pred Njim kao šibljika, i kao koren iz suve zemlje; ne bi obličja ni lepote u Njega; i videsmo ga, i ne beše ništa na očima čega radi bismo ga poželeli. Prezren beše i odbačen između ljudi, bolnik i vičan bolestima i kao jedan od koga svako zaklanja lice, prezren da ga ni za šta ne uzimasmo. A, On bolesti naše nosi i nemoći naše uze na se, a mi mislismo da je ranjen, da ga Bog bije i muči. Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našega mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo. Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem i Gospod pusti na Njega bezakonje svih nas.“ (Isaija 53,2-6).

Prijatelju, sve ovo je Isus izdržao da bi ti svi tvoji gresi mogli biti oprpšteni! Bez obzira koliko teška je krivica koju nosiš na sebi, znaj da će ti On oprostiti ako se ponizno pokaješ (okreneš se od svojih greha ka Bogu). „Prizovi me u nevolji svojoj, izbaviću te (osloboditi), i ti me proslavi“ (Psalam 50,15). Ništa što si ikada uradio nije toliko loše da Isus ne može da ti oprosti. Neki od Njegovih najizabranijih sluga u Bibliji su počini užasne grehe, kao, ubistvo (Mojsije), preljuba (kralj David), fizičko i emocionalno zlostavljanje (apostol Pavle). Ipak, oni su pronašlli oproštenje i nov izobilan život u Gospodu. „Operi me dobro od bezakonja moga, i od greha moga očisti me“ (Psalam 51,2). „Prema tome, ako je ko u Hristu – novo je stvorenje; staro je prošlo, vidi, postalo je novo“ (2 Korinćanima 5,17).

Zašto ne treba da izvršiš samoubistvo? Prijatelju, Bog je spreman da obnovi ono što je „slomljeno“... upravo život koji sada živiš i koji želiš da okončaš samoubistvom. Prorok Isaija je napisao: „Duh je Gospoda Boga na meni, jer me Gospod pomaza da javljam dobre glase krotkima, posla me da zavijem ranjene u srcu, da oglasim zarobljenima slobodu i sužnjima da će im se otvoriti tamnica...da utešim sve žalosne, da učinim žalosnima…da im dam nakit mesto pepela, ulje radosti mesto žalosti, odelo za pohvalu mesto duha tužnoga, da se prozovu hrastovi pravde, sad Gospodnji za slavu Njegovu“ (Isaija 61,1-3).

Dođi Isusu, i dozvoli mu da obnovi tvoju radost i osećaj da si koristan verujući mu za početak nečeg novog u tvom životu. „Vrati mi radost spasenja svoga, i duh vladalački neka me potkrepi. Gospode, otvori usta moja i ona će kazati hvalu tvoju. Jer žrtve nećeš, ja bih je prineo; za žrtve paljenice ne mariš. Žrtva je Bogu duh skrušen, srca skrušena i poništena ne odbacuješ Bože“ (Psalam 51,12. 15-17).

Da li želiš da prihvatiš Gospoda kao svog Spasitelja i Pastira? On će upravljati tvoje misli i korake, dan po dan, kroz svoju Reč, Bibliju. „Urazumiću te i pokazaću ti put kojim da ideš; savetovaću te, oko je moje na tebi“ (Psalam 32,8). „I tvrđa vremena tvoga, sila spasenja tvoga biće mudrost i znanje; strah Gospodnji biće blago tvoje“ (Isaija 33,6). U Hristu, još uvek ćeš imati borbe, ali ćeš sada imati NADU. On je On „prijatelj verniji od brata“ (Priče 18,24). Neka blagodat Gospoda Isusa bude sa tobom u trenutku tvoje odluke.

Ako želiš da poveruješ u Isusa Hrista kao svog Spasitelja, reci Bogu ove reči iz svog srca. „Bože, potreban si mi u mom životu. Molim te, oprosti mi sve što sam učinio. Verujem u Isusa Hrista i verujem da je On moj Spasitelj. Molim te, očisti me, isceli me i obnovi moju radost u životu. Hvala ti za Tvoju ljubav za mene, i za Isusovu smrt za mene.“

Da li si poverovao u Isusa Hrista zbog onog što si ovde pročitao? Ako jesi, molim te klikni na „Poverovao sam u Isusa Hrista danas“ ikonu dole.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto da ne izvršim samoubistvo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries