settings icon
share icon
Pitanje

Kako nastaju ljudske duše?

српски

Odgovor


Postoje dva moguća viđenja o tome kako nastaju ljudske duše. Traducijanizam je teorija po kojoj duša potiče od fizičkih roditelja, baš kao i fizičko telo. Traducijanizam ima opravdanje u sledećim stihovima: (A) U 1. Mojsijevoj 2:7 – gde je Bog Adamu udahnuo dah života i Adam je postao „živa duša“. Pismo ne pominje ovako nešto ni na jednom drugom mestu. (B) Adam je imao sina po svom liku (1. Mojsijeva 5:3). Adamovi naslednici su bili „žive duše“ bez Boga da im udahne život. (C) 1. Mojsijeva 2:2-3 kao da govori da je Bog prekinuo sa stvaranjem. (D) Adamov greh utiče na sve ljude i fizički i duhovno, što ima smisla ako telo i duša potiču od roditelja. Slabost traducijanizma je u tome da je nejasno kako nematerijalna duša može da potekne iz krajnje fizičkog procesa. Traducijanizam može da bude istinit samo ako su telo i duša nerazdvojivo povezani.

Kreacionizam je viđenje da Bog stvara nove duše kada se začne ljudsko biće. Podržavali su ga mnogi crkveni oci a ima i podlogu u Svetom pismu. Prvo, Pismo razlikuje poreklo duše od porekla tela (Propovednik 12:7; Isaija 42:5; Zaharije 12:1; Jevrejima 12:9). Drugo, ako Bog stvara svaku osobu u trenutku kada je to potrebno, odvajanje duše i tela je čvrsta činjenica. Slabost kreacionizma je u tome da to znači da Bog stalno stvara nove duše, dok 1. Mojsijeva 2:2-3 govori da je Bog prestao sa stvaranjem. Takođe, pošto je celokupna ljudska egzistencija – telo, duša i duh –pod uticajem greha a Bog stvara nove duše za svako ljudsko biće, kako je onda ta duša zaražena grehom?

Treće viđenje, koje nema potporu u Bibliji je ideja da je Bog stvorio sve ljudske duše u isto vreme i da je „povezao“ dušu sa ljudskim bićem u vreme začeća. Ovo viđenje smatra da na nebu postoji „skladište duša“ gde Bog čuva duše koje čekaju ljudsko telo da se za njega zakači. Ponovo, ovo nije biblijsko viđenje, i obično ga imaju pobornici Njuejdža ili reainkarnacije.

Bez obzira da li je ispravno viđenje traducijanizma ili kreacionizma, oba se slažu sa tim da duša ne postoji a da nije prvo stvorena. Ovo je jasno biblijsko učenje. Bez obzira da li se radi o novoj ljudskoj duši u trenutku stvaranja ili o tome da je Bog stvorio ljudski reproduktivni sistem na takav način da u tom procesu može da se stvori i duša, On je u potpunosti odgovoran za stvaranje svake ljudske duše.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako nastaju ljudske duše?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries