settings icon
share icon
Питање

Како настају људске душе?

srpski
Одговор


Постоје два могућа виђења о томе како настају људске душе. Традуцијанизам је теорија по којој душа потиче од физичких родитеља, баш као и физичко тело. Традуцијанизам има оправдање у следећим стиховима: (А) У 1. Мојсијевој 2:7 – где је Бог Адаму удахнуо дах живота и Адам је постао „жива душа“. Писмо не помиње овако нешто ни на једном другом месту. (Б) Адам је имао сина по свом лику (1. Мојсијева 5:3). Адамови наследници су били „живе душе“ без Бога да им удахне живот. (Ц) 1. Мојсијева 2:2-3 као да говори да је Бог прекинуо са стварањем. (Д) Адамов грех утиче на све људе и физички и духовно, што има смисла ако тело и душа потичу од родитеља. Слабост традуцијанизма је у томе да је нејасно како нематеријална душа може да потекне из крајње физичког процеса. Традуцијанизам може да буде истинит само ако су тело и душа нераздвојиво повезани.

Креационизам је виђење да Бог ствара нове душе када се зачне људско биће. Подржавали су га многи црквени оци а има и подлогу у Светом писму. Прво, Писмо разликује порекло душе од порекла тела (Проповедник 12:7; Исаија 42:5; Захарије 12:1; Јеврејима 12:9). Друго, ако Бог ствара сваку особу у тренутку када је то потребно, одвајање душе и тела је чврста чињеница. Слабост креационизма је у томе да то значи да Бог стално ствара нове душе, док 1. Мојсијева 2:2-3 говори да је Бог престао са стварањем. Такође, пошто је целокупна људска егзистенција – тело, душа и дух –под утицајем греха а Бог ствара нове душе за свако људско биће, како је онда та душа заражена грехом?

Треће виђење, које нема потпору у Библији је идеја да је Бог створио све људске душе у исто време и да је „повезао“ душу са људским бићем у време зачећа. Ово виђење сматра да на небу постоји „складиште душа“ где Бог чува душе које чекају људско тело да се за њега закачи. Поново, ово није библијско виђење, и обично га имају поборници Њуејџа или реаинкарнације.

Без обзира да ли је исправно виђење традуцијанизма или креационизма, оба се слажу са тим да душа не постоји а да није прво створена. Ово је јасно библијско учење. Без обзира да ли се ради о новој људској души у тренутку стварања или о томе да је Бог створио људски репродуктивни систем на такав начин да у том процесу може да се створи и душа, Он је у потпуности одговоран за стварање сваке људске душе.Врати се на Српску страну

Како настају људске душе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries