settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Isus mislio kada je rekao „ovaj naraštaj neće proći?

српски

Odgovor


Ovaj Isusov citat u odnosu na zadnja vremena nalazi se u Mateju 24:34, Marku 13:30 i Luki 21:32.„Zaista vam kažem da ovaj naraštaj neće proći dok se sve ovo ne zbude". Ključ razumevanja onog što Isus misli je kontekst; moramo da razumemo stihove koji okružuju stih 34, ali posebno stihove koji mu prethode. U Mateju 24:4-31, Isus govori o budućim događajima. Generacija ljudi koji žive kada se ovi događaji budu desili je generacija o kojoj Isus govori da „neće proći" dok se On ne vrati. Isus je već rekao onima koji su živeli tokom Njegove zemaljske službe da će se carstvo „uzeti od njih" (Matej 21:43). Stoga, ono što Matej 24-25 govori o budućem vremenu. Reč „generacija" odnosi se na ljude koji će biti živi u budućnosti kada se događaji iz Mateja 24-25 dese.

Druga mogućnost je da je Isus davao proroštvo sa „dvostrukim ispunjenjem". Nešto od onog što je On predviđao će se desiti tokom života generacije kojoj je govorio. Neka od Isusovih proročanstava možda su se ispunila kada su Rimljani uništili Jerusalim 70. godine nove ere. Problem sa ovim gledištem je što nije u skladu sa Isusovom izjavom da će „sve ovo da se zbude" u „ovom naraštaju". Stoga, najbolje je razumeti "ovaj naraštaj" kao naraštaj tokom kojeg će se desiti zadnja vremena.

U suštini, Isus govori da, kada jednom događaji zadnjih vremena počnu, desiće se brzo. Taj koncept odzvanja i u mnogim drugim biblijskim odlomcima (Matej 24:22; Marko 13:20; Otkrivenje 3:11; 22:7,12,20).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je Isus mislio kada je rekao „ovaj naraštaj neće proći?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries