settings icon
share icon
Pitanje

Kada je ispravno napustiti crkvu?

српски

Odgovor


Možda najbolji način da se razluči da li neko treba da napusti crkvu jeste da se vratimo na osnove. Koja je svrha crkve? Biblija je jasna da crkva treba da bude „stub i tvrđa istine″ (1. Timoteju 3:15). Sve oko crkvene strukture, podučavanja, slavljenja, programa i aktivnosti treba da bude zasnovano na ovoj činjenici. Pored toga, crkva treba da prizna Isusa Hrista kao jednu jedinu glavu (Efescima 1:22; 4:15; Kološanima 1:18) i da mu se potčini u svim stvarima. Jasno je da to može da se učini jedino kada se crkva pridržava Bibije kao svog standarda i autoriteta. Nažalost, malo crkava danas se uklapa u taj opis.

Vernici koji žele da napuste crkvu treba da imaju jasan razlog. Ako crkva ne objavljuje istinu ili ne podučava Bibliju i ne poštuje Hrista, a postoji druga crkva u okolini koja to čini, onda postoje osnove da se crkva napusti. Međutim, možda treba ostati i raditi da bi se napravile promene na bolje. Upozoreni smo da „borimo za veru koja je jednom zauvek predana svetima″ (Juda 1:3). Ako neko ima jako ubeđenje da pokrene crkvu u pravcu u kome će biti više zasnovana na Bibliji i na poštovanju Hrista i ako to može da učini u ljubavi, onda ostajanje može biti bolji postupak.

Biblija ne izlaže proceduru kako napustiti crkvu. U ranim crkvenim danima, vernik je morao da se preseli u drugi grad, da bi pronašao drugu crkvu. U nekim mestima danas, crkva se nalazi na svakom koraku i, nažalost, mnogi vernici napuštaju jednu crkvu menjajući je drugom koja se nalazi u istoj ulici umesto da rade na problemu sa kojim su se suočili. Opraštanje, ljubav i jedinstvo treba da karakterišu vernike (Jovan 13:34-35; Kološanima 3:13; Jovan 17:21-23), a ne gorčina i podeljenost (Efescima 4:31-32).

Ukoliko vernik oseća da treba da napusti crkvu, od suštinske je važnosti da to uradi tako da ne prouzrokuje nepotrebnu podeljenost i kontraverzu (Izreke 6:19; 1. Korinćanima 1:10). Ukoliko je osoba suočena sa nedostatkom biblijskog podučavanja, stvar je jasna, treba potražiti novu crkvu. Međutim, nezadovoljstvo mnogih ljudi u vezi sa crkvom potiče iz njihove nedovoljne uključenosti u službama u crkvi. Mnogo je lakše biti duhovno nahranjen u crkvi, kada neko aktivno učestvuje u „hranjenju" drugih. Svrha crkve je jasno iskazana u Efescima 4:11-14. Dozvolite ovom odlomku da vas vodi prilikom odabira i pronalaženja crkve.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kada je ispravno napustiti crkvu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries