settings icon
share icon
Питање

Када је исправно напустити цркву?

srpski
Одговор


Можда најбољи начин да се разлучи да ли неко треба да напусти цркву јесте да се вратимо на основе. Која је сврха цркве? Библија је јасна да црква треба да буде „стуб и тврђа истине″ (1. Тимотеју 3:15). Све око црквене структуре, подучавања, слављења, програма и активности треба да буде засновано на овој чињеници. Поред тога, црква треба да призна Исуса Христа као једну једину главу (Ефесцима 1:22; 4:15; Колошанима 1:18) и да му се потчини у свим стварима. Јасно је да то може да се учини једино када се црква придржава Бибије као свог стандарда и ауторитета. Нажалост, мало цркава данас се уклапа у тај опис.

Верници који желе да напусте цркву треба да имају јасан разлог. Ако црква не објављује истину или не подучава Библију и не поштује Христа, а постоји друга црква у околини која то чини, онда постоје основе да се црква напусти. Међутим, можда треба остати и радити да би се направиле промене на боље. Упозорени смо да „боримо за веру која је једном заувек предана светима″ (Јуда 1:3). Ако неко има јако убеђење да покрене цркву у правцу у коме ће бити више заснована на Библији и на поштовању Христа и ако то може да учини у љубави, онда остајање може бити бољи поступак.

Библија не излаже процедуру како напустити цркву. У раним црквеним данима, верник је морао да се пресели у други град, да би пронашао другу цркву. У неким местима данас, црква се налази на сваком кораку и, нажалост, многи верници напуштају једну цркву мењајући је другом која се налази у истој улици уместо да раде на проблему са којим су се суочили. Опраштање, љубав и јединство треба да карактеришу вернике (Јован 13:34-35; Колошанима 3:13; Јован 17:21-23), а не горчина и подељеност (Ефесцима 4:31-32).

Уколико верник осећа да треба да напусти цркву, од суштинске је важности да то уради тако да не проузрокује непотребну подељеност и контраверзу (Изреке 6:19; 1. Коринћанима 1:10). Уколико је особа суочена са недостатком библијског подучавања, ствар је јасна, треба потражити нову цркву. Међутим, незадовољство многих људи у вези са црквом потиче из њихове недовољне укључености у службама у цркви. Много је лакше бити духовно нахрањен у цркви, када неко активно учествује у „храњењу" других. Сврха цркве је јасно исказана у Ефесцима 4:11-14. Дозволите овом одломку да вас води приликом одабира и проналажења цркве.

EnglishВрати се на Српску страну

Када је исправно напустити цркву?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries