settings icon
share icon
Pitanje

Da li je moguća nevinost nakon nanovo rođenja?

српски

Odgovor


Nanovo rođena nevinost je tvrdnja da, posle seksa, osoba može da bude obnovljena duhovnim obnovljenjem, zavetujući se na svetost sve do braka, tražeći od Boga oproštaj. Neke žene su uzele ideju o nevinosti nanovo rođenjem toliko ozbiljno da su prošle hiruršku operaciju da bi povratile fizičku „nevinost".

Pritisak na nekim hrišćanima da postanu „nanovo rođene device" potiče najverovatnije iz straha od osude od strane hrišćanske braće i sestara, ili možda strah od Boga da neće prihvatiti osobu koja je imala predbračni seks osim ako ne preduzme korake i postane „nanovo rođena devica". Nijedan od ovih razloga ne bi trebalo da bude razlog za brigu jer Bog daje oproštaj i blagodat onima koji ga traže iskrenog srca (1. Jovanova 1:9). Ne treba da pokušamo da obnovimo sebe tamo gde nas je Bog već obnovio u duhovnom smislu.

Biblija kaže da kada smo nanovo rođeni, mi smo nova stvorenja, i naše staro ja je mrtvo i nestalo, i imamo novi život koji nam daje Božiji Sveti Duh (2. Korinćanima 5:17). To znači da Bog bira da se više ne seća naših prošlih prestupa (Jeremija 31:34), uključujući gubljenje nevinosti pre braka. Naši gresi su daleko od nas koliko je istok udaljen od zapada (Psalam 103:12). Nema nikakve sumnje da Bog oprašta seks pre braka. Božija ljubav prema osobi nije umanjena zbog grešaka koje je ta osoba napravila.

Međutim, iako nam se više ne računaju gresi, oni su i dalje vrlo stvarni i donose posledice. Kada je jednom nešto učinjeno, učinjeno je. Zato nije moguće povratiti fizički nanovo rođenu nevinost, baš kao što nije moguće povratiti posledice bilo kog greha koji počinimo. Ono što ostavljamo iza sebe je osećanje krivice zbog predbračnog seksa. Ova vrsta krivice može da nas navede da sumnjamo u moć Božijeg oproštaja zato što ne možemo da oprostimo sebi. Možemo da budemo mučeni tim emocijama i osećamo da smo previše zli da bi nam bilo oprošteno. Postoji nekoliko razloga za to. Prvo, savest govori protiv oproštaja. Savest se bavi krivicom i ubeđenjem, ne blagodaću i milošću. Drugo, Sotona je „optužitelj braće" (Otkrivenje 12:10), i uradiće bilo šta da bi pomračio Božiju ljubav i blagodat. Ali Sotona je lažov i otac laži (Jovan 8:44). Kada jednom prepoznamo da je njegov uspeh u tome da nas drži imobilisane u osećanju krivice, možemo da se suprotstavimo njegovim lažima, držimo se obećanja iz Biblije, zaista verujemo da smo umrli grehu i počnemo da živimo za Boga u Hristu (Rimljanima 6:11).

Uzmite u obzir apostola Pavla – koji je bio prepun gneva protiv Hrista i „ispunjen pretnjom i ubijstvom protiv Gospodnjih učenika" (Dela 9:1), pun svetogrđa i bezbožnosti, a ipak mu je Bog oprostio i učinio da Pavle postane Njegov izabrani sud za propovedanje jevanđelja celom svetu. Pavle kaže Korinćanima da, iako su neki od njih bili idolopoklonici, preljubnici, muške prostitutke, homoseksualci, lopovi, pijanice, klevetnci i varalice (1. Korinćanima 6:9-12), ipak, putem beskrajne dobrote i nezaslužene Božije blagodati, oprani su od prljavštine greha, opravdani Hristovom pravednošću, i ukrašeni dragocenom Hristovom blagodaću, sveti i savršeni u Božijim očima. Poznavajući Božije oproštenje u Hristu, kako uopšte možemo da se držimo svojih osećanja krivice?

Umesto da tragamo za svojom nanovo rođenom nevinošću, hrišćanin koji je napravio grešku praktikujući seks pre braka trebalo bi da se posveti Bogu da će se uzdržati od seksualnog odnosa sve do braka. Traženje nanovo rođene nevinosti nije biblijski. Verovati celim srcem u Božiji potpuni oproštaj i napraviti izbor za pravedan život na način koji je Bogu ugodan – to je Biblijski.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je moguća nevinost nakon nanovo rođenja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries