settings icon
share icon
Питање

Да ли је могућа невиност након наново рођења?

srpski
Одговор


Наново рођена невиност је тврдња да, после секса, особа може да буде обновљена духовним обновљењем, заветујући се на светост све до брака, тражећи од Бога опроштај. Неке жене су узеле идеју о невиности наново рођењем толико озбиљно да су прошле хируршку операцију да би повратиле физичку „невиност".

Притисак на неким хришћанима да постану „наново рођене девице" потиче највероватније из страха од осуде од стране хришћанске браће и сестара, или можда страх од Бога да неће прихватити особу која је имала предбрачни секс осим ако не предузме кораке и постане „наново рођена девица". Ниједан од ових разлога не би требало да буде разлог за бригу јер Бог даје опроштај и благодат онима који га траже искреног срца (1. Јованова 1:9). Не треба да покушамо да обновимо себе тамо где нас је Бог већ обновио у духовном смислу.

Библија каже да када смо наново рођени, ми смо нова створења, и наше старо ја је мртво и нестало, и имамо нови живот који нам даје Божији Свети Дух (2. Коринћанима 5:17). То значи да Бог бира да се више не сећа наших прошлих преступа (Јеремија 31:34), укључујући губљење невиности пре брака. Наши греси су далеко од нас колико је исток удаљен од запада (Псалам 103:12). Нема никакве сумње да Бог опрашта секс пре брака. Божија љубав према особи није умањена због грешака које је та особа направила.

Међутим, иако нам се више не рачунају греси, они су и даље врло стварни и доносе последице. Када је једном нешто учињено, учињено је. Зато није могуће повратити физички наново рођену невиност, баш као што није могуће повратити последице било ког греха који починимо. Оно што остављамо иза себе је осећање кривице због предбрачног секса. Ова врста кривице може да нас наведе да сумњамо у моћ Божијег опроштаја зато што не можемо да опростимо себи. Можемо да будемо мучени тим емоцијама и осећамо да смо превише зли да би нам било опроштено. Постоји неколико разлога за то. Прво, савест говори против опроштаја. Савест се бави кривицом и убеђењем, не благодаћу и милошћу. Друго, Сотона је „оптужитељ браће" (Откривење 12:10), и урадиће било шта да би помрачио Божију љубав и благодат. Али Сотона је лажов и отац лажи (Јован 8:44). Када једном препознамо да је његов успех у томе да нас држи имобилисане у осећању кривице, можемо да се супротставимо његовим лажима, држимо се обећања из Библије, заиста верујемо да смо умрли греху и почнемо да живимо за Бога у Христу (Римљанима 6:11).

Узмите у обзир апостола Павла – који је био препун гнева против Христа и „испуњен претњом и убијством против Господњих ученика" (Дела 9:1), пун светогрђа и безбожности, а ипак му је Бог опростио и учинио да Павле постане Његов изабрани суд за проповедање јеванђеља целом свету. Павле каже Коринћанима да, иако су неки од њих били идолопоклоници, прељубници, мушке проститутке, хомосексуалци, лопови, пијанице, клеветнци и варалице (1. Коринћанима 6:9-12), ипак, путем бескрајне доброте и незаслужене Божије благодати, опрани су од прљавштине греха, оправдани Христовом праведношћу, и украшени драгоценом Христовом благодаћу, свети и савршени у Божијим очима. Познавајући Божије опроштење у Христу, како уопште можемо да се држимо својих осећања кривице?

Уместо да трагамо за својом наново рођеном невиношћу, хришћанин који је направио грешку практикујући секс пре брака требало би да се посвети Богу да ће се уздржати од сексуалног односа све до брака. Тражење наново рођене невиности није библијски. Веровати целим срцем у Божији потпуни опроштај и направити избор за праведан живот на начин који је Богу угодан – то је Библијски.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је могућа невиност након наново рођења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries