settings icon
share icon
Pitanje

Koja je svrha postojanja nagrada na nebu?

српски

Odgovor


Biblija više puta pominje nagrade na nebu (Matej 5:12; Luka 6:23, 35; 1. Korinćanima 3:14; 9:18). Ali zašto su nagrade neophodne? Zar neće biti dovoljno što smo na nebu sa Bogom? Da doživiš Njega, Njegovu slavu i nebesku radost biće tako divno da je teško razumeti zašto bi bile potrebne dodatne nagrade. I pošto naša vera počiva u Hristovoj pravednosti umesto na našoj (Rimljanima 3:21–26), izgleda čudno da naša dela zaslužuju nagradu.

Bog će dati nagrade na nebu na Hristovom sudu, na osnovu naše vernosti u Njegovoj službi (2. Korinćanima 5:10). Nagrade će pokazati stvarnost toga da smo Njegova deca, sinovi (Galatima 4:7) i Božije pravednosti (Jevrejima 6:10). Bog će dati nagrade na nebu da bi ispunio zakon setve i žetve (Galatima 6:7–9) i ispunio svoje obećanje da naš trud u Gospodu nije uzaludan (1. Korinćanima 15:58).

Jedan od razloga za nagrade na nebu je činjenica da Isus svoju nagradu deli sa nama. Pavle je rekao: „Tako ne živim više ja, nego Hristos živi u meni. A što sad živim u telu, živim verom u Sina Božijeg, koji me je zavoleo i sebe predao za mene " (Galatima 2:20). Naši životi su „skriveni" sa Hristom, koji sedi s desne strane Bogu (Kološanima 3:1–4). Umiremo sa Njim i živimo sa Njim i učestvujemo u Njegovoj radosti (Rimljanima 6:8; Matej 25:21). Na nebu ćemo prebivati s Njim (Jovan 14:1–3). Naši životi su neraskidivo povezani sa Hristovim. Nagradu koju prima, On deli se sa svima nama: „ Ako smo pak deca, onda smo i naslednici; naslednici Božiji, sunaslednici Hristovi - ako s njim stradamo, da se s njim i proslavimo " (Rimljanima 8:17).

Naše nagrade na nebu zavise od Božije dobrote i moći. Hristovim vaskrsenjem dobijamo nasledstvo na nebu; na zemlji je naša vera testirana i rezultira hvalom, slavom i čašću kada se Hristos otkrije (1. Petrova 1:3–9). Stvari koje radimo u ovom životu su trajne samo (to jest, nošene sa nama na nebo) ako su izgrađene na temelju koji je Hristos (1. Korinćanima 3:11–15).

Nagrade koje dobijamo na nebu nisu kao nagrade koje zaradjujemo ovde na zemlji. Skloni smo da razmišljamo u materijalnim terminima — vile, dragulji, itd. Ali ove stvari su samo slika pravih nagrada koje ćemo dobiti na nebu. Dete koje pobedi na takmičenju ceni trofej koji dobije ne zbog samog trofeja, već zbog toga šta taj trofej znači. Isto tako, svaka nagrada ili čast koju dobijemo na nebu biće nam dragocena jer će nositi težinu i značenje našeg odnosa sa Bogom — i zato što nas podsećaju na ono što je On učinio kroz nas na zemlji.

Na ovaj način, nagrade na nebu proslavljaju Boga i pružaju nam radost, mir i zadivljenost zbog Božijeg dela u nama i kroz nas. Što smo bili bliži Bogu tokom ovog života, što smo bili usredsređeniji na Njega i svesniji Njega, što smo bili zavisniji o Njemu, što smo očajnije tražili Njegovu milost, to će biti više razloga za slavljenje. Mi smo poput likova u priči koji pate od sumnje, gubitka i straha, pitajući se da li će se ikada zaista ispuniti želja našeg srca. Kada dođe srećan kraj i želja se ispuni, dolazi i završetak. Priča ne bi bila zadovoljavajuća bez tog završetka. Nagrade na nebu su završetak naše zemaljske priče i te nagrade će biti večno zadovoljavajuće (Psalam 16:11).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koja je svrha postojanja nagrada na nebu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries