settings icon
share icon
Питање

Која је сврха постојања награда на небу?

srpski
Одговор


Библија више пута помиње награде на небу (Матеј 5:12; Лука 6:23, 35; 1. Коринц́анима 3:14; 9:18). Али зашто су награде неопходне? Зар нец́е бити довољно што смо на небу са Богом? Да доживиш Њега, Његову славу и небеску радост биц́е тако дивно да је тешко разумети зашто би биле потребне додатне награде. И пошто наша вера почива у Христовој праведности уместо на нашој (Римљанима 3:21–26), изгледа чудно да наша дела заслужују награду.

Бог ц́е дати награде на небу на Христовом суду, на основу наше верности у Његовој служби (2. Коринц́анима 5:10). Награде ц́е показати стварност тога да смо Његова деца, синови (Галатима 4:7) и Божије праведности (Јеврејима 6:10). Бог ц́е дати награде на небу да би испунио закон сетве и жетве (Галатима 6:7–9) и испунио своје обец́ање да наш труд у Господу није узалудан (1. Коринц́анима 15:58).

Један од разлога за награде на небу је чињеница да Исус своју награду дели са нама. Павле је рекао: „Тако не живим више ја, него Христос живи у мени. А што сад живим у телу, живим вером у Сина Божијег, који ме је заволео и себе предао за мене " (Галатима 2:20). Наши животи су „скривени" са Христом, који седи с десне стране Богу (Колошанима 3:1–4). Умиремо са Њим и живимо са Њим и учествујемо у Његовој радости (Римљанима 6:8; Матеј 25:21). На небу ц́емо пребивати с Њим (Јован 14:1–3). Наши животи су нераскидиво повезани са Христовим. Награду коју прима, Он дели се са свима нама: „ Ако смо пак деца, онда смо и наследници; наследници Божији, сунаследници Христови - ако с њим страдамо, да се с њим и прославимо " (Римљанима 8:17).

Наше награде на небу зависе од Божије доброте и моц́и. Христовим васкрсењем добијамо наследство на небу; на земљи је наша вера тестирана и резултира хвалом, славом и чашц́у када се Христос открије (1. Петрова 1:3–9). Ствари које радимо у овом животу су трајне само (то јест, ношене са нама на небо) ако су изграђене на темељу који је Христос (1. Коринц́анима 3:11–15).

Награде које добијамо на небу нису као награде које зарадјујемо овде на земљи. Склони смо да размишљамо у материјалним терминима — виле, драгуљи, итд. Али ове ствари су само слика правих награда које ц́емо добити на небу. Дете које победи на такмичењу цени трофеј који добије не због самог трофеја, вец́ због тога шта тај трофеј значи. Исто тако, свака награда или част коју добијемо на небу биц́е нам драгоцена јер ће носити тежину и значење нашег односа са Богом — и зато што нас подсец́ају на оно што је Он учинио кроз нас на земљи.

На овај начин, награде на небу прослављају Бога и пружају нам радост, мир и задивљеност због Божијег дела у нама и кроз нас. Што смо били ближи Богу током овог живота, што смо били усредсређенији на Њега и свеснији Њега, што смо били зависнији о Њему, што смо очајније тражили Његову милост, то ц́е бити више разлога за слављење. Ми смо попут ликова у причи који пате од сумње, губитка и страха, питајуц́и се да ли ц́е се икада заиста испунити жеља нашег срца. Када дође срец́ан крај и жеља се испуни, долази и завршетак. Прича не би била задовољавајуц́а без тог завршетка. Награде на небу су завршетак наше земаљске приче и те награде ц́е бити вечно задовољавајуц́е (Псалам 16:11).

EnglishВрати се на Српску страну

Која је сврха постојања награда на небу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries