settings icon
share icon
Pitanje

Da li su nadprirodni darovi Duha za današnje vreme?

српски

Odgovor


Prvo, potrebno je da razjasnimo da ovo nije pitanje da li Bog još uvek čini čuda danas. Bilo bi glupo i nebiblijski da tvrdimo da Bog u današnje vreme ne leči ljude, da im ne govori ili da ne čini čudesne znake ili čuda. Pitanje se više odnosi na nadprirodne darove Duha, koji su prvenstveno opisani u Prvoj Korinćanima, poglavlja 12-14, da li su još uvek aktivni u crkvi danas. Ovo isto tako nije pitanje da li Duh Sveti "može" da da nadprirodni dar danas. Pitanje je "da li" Sveti Duh još uvek razdeljuje nadprirodne darove. Povrh svega, mi u potpunosti priznajemo da je Sveti Duh slobodan da razdeli darove onako kako to On želi (Prva Korinćanima 12:7-11).

U knjizi Dela Apostolskih i u Poslanicama, najveći broj čuda su učinili apostoli i njihovi najbliži saradnici. Druga Korinćanima 12:12 nam daje razlog zašto: "Apostolska znamenja učinjena su među vama u svakoj strpljivosti, čudnim znacima, čudesima i silnim delima." Ako je svaki vernik u Hrista imao sposobnost da čino čuda, znake i silna dela, onda to nikako ne bi mogli biti znaci za identifikovanje jednog apostola. Dela 2:22 govore da je Isus bio "potvrđen" kroz "dela sile, čuda i znamenja." Slično su i apostoli bili "označeni" kao istinski nosioci poruke od Boga, čudima koje su činili. Dela 14:3 govore kako je poruka Evanđelja bila "potvrđena" čudima koje su Pavle i Varnava činili.

Prva Korinćanima, poglavlja 12-14 se prvenstveno odnose na pitanje darova Duha. Iz tog teksta se vidi da ponekad i "obični" Hrišćani mogu dobiti nadprirodne darove (12:8-10; 28-30). Nije nam rečeno koliko često se ovo dešavalo. Iz onoga što smo već naučili, da su apostoli bili "naznačeni" kroz znamenja, čuda i silna dela, izgleda da su nadprirodni darovi davani "običnim" Hrišćanima samo u izuzetnim slučajevima, to nije bilo pravilo. Osim apostola i bliskih im sardnika u Novom zavetu se nigde više ne spominje da je neko imao dar da čini nadprirodna čuda Duha.

Isto je jako bitno da se uzme u obzir da rana crkva nije imala celu Bibliju, kao mi danas (Druga Timoteju 3:16-17). Samim tim, dar proroštva, znanja, mudrosti, itd. Oni su bili neophodni da bi rani Hrišćani znali šta Bog želi da rade. Dar proroštva je omogućavao vernicima da komuniciraju novu poruku i Božije otkrivenje. Pošto je sada Božije otkrivenje potpuno u bibliji, darovi "otkrivenja" nisu više potrebni, bar ne u istoj količini kao što su bili u Novom zavetu.

Bog na nadprirodan način leči ljude svaki dan. Bog nam još uvek govori danas, bilo na glas, bilo kroz naše umove ili kroz utiske ili osećanja. Bog još uvek čini predivna silna dela, znamenja i čuda− i ponekad čini čuda kroz Hrišćane. Međutim, ono što je upravo opisano nisu i neophodno nadprirodni darovi Duha. Prvobitni cilj nadprirodnih darova je bio da dokaže da je Bog istinit i da su apostoli bili Božiji glasnici. Biblija direktno ne govori da su nadprirodni darovi prestali, ali daje osnovu zašto oni više nisu neophodni.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li su nadprirodni darovi Duha za današnje vreme?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries