settings icon
share icon
Питање

Да ли су надприродни дарови Духа за данашње време?

srpski
Одговор


Прво, потребно је да разјаснимо да ово није питање да ли Бог још увек чини чуда данас. Било би глупо и небиблијски да тврдимо да Бог у данашње време не лечи људе, да им не говори или да не чини чудесне знаке или чуда. Питање се више односи на надприродне дарове Духа, који су првенствено описани у Првој Коринћанима, поглавља 12-14, да ли су још увек активни у цркви данас. Ово исто тако није питање да ли Дух Свети "може" да да надприродни дар данас. Питање је "да ли" Свети Дух још увек раздељује надприродне дарове. Поврх свега, ми у потпуности признајемо да је Свети Дух слободан да раздели дарове онако како то Он жели (Прва Коринћанима 12:7-11).

У књизи Дела Апостолских и у Посланицама, највећи број чуда су учинили апостоли и њихови најближи сарадници. Друга Коринћанима 12:12 нам даје разлог зашто: "Апостолска знамења учињена су међу вама у свакој стрпљивости, чудним знацима, чудесима и силним делима." Ако је сваки верник у Христа имао способност да чино чуда, знаке и силна дела, онда то никако не би могли бити знаци за идентификовање једног апостола. Дела 2:22 говоре да је Исус био "потврђен" кроз "дела силе, чуда и знамења." Слично су и апостоли били "означени" као истински носиоци поруке од Бога, чудима које су чинили. Дела 14:3 говоре како је порука Еванђеља била "потврђена" чудима које су Павле и Варнава чинили.

Прва Коринћанима, поглавља 12-14 се првенствено односе на питање дарова Духа. Из тог текста се види да понекад и "обични" Хришћани могу добити надприродне дарове (12:8-10; 28-30). Није нам речено колико често се ово дешавало. Из онога што смо већ научили, да су апостоли били "назначени" кроз знамења, чуда и силна дела, изгледа да су надприродни дарови давани "обичним" Хришћанима само у изузетним случајевима, то није било правило. Осим апостола и блиских им сардника у Новом завету се нигде више не спомиње да је неко имао дар да чини надприродна чуда Духа.

Исто је јако битно да се узме у обзир да рана црква није имала целу Библију, као ми данас (Друга Тимотеју 3:16-17). Самим тим, дар пророштва, знања, мудрости, итд. Они су били неопходни да би рани Хришћани знали шта Бог жели да раде. Дар пророштва је омогућавао верницима да комуницирају нову поруку и Божије откривење. Пошто је сада Божије откривење потпуно у библији, дарови "откривења" нису више потребни, бар не у истој количини као што су били у Новом завету.

Бог на надприродан начин лечи људе сваки дан. Бог нам још увек говори данас, било на глас, било кроз наше умове или кроз утиске или осећања. Бог још увек чини предивна силна дела, знамења и чуда− и понекад чини чуда кроз Хришћане. Међутим, оно што је управо описано нису и неопходно надприродни дарови Духа. Првобитни циљ надприродних дарова је био да докаже да је Бог истинит и да су апостоли били Божији гласници. Библија директно не говори да су надприродни дарови престали, али даје основу зашто они више нису неопходни.Врати се на Српску страну

Да ли су надприродни дарови Духа за данашње време?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries