settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači izraz „muž jedne žene“ iz 1. Timoteju 3:2?

српски

Odgovor


Postoje bar tri moguća tumačenja fraze „muž jedne žene“ iz 1. Timoteju 3:2. 1) Možda jednostavno govori da poligamista ne može da bude starešina, đakon niti pastor. To je najdoslovnije tumačenje izraza, ali izgleda da to i nije značenje jer je poligamija bila prilično retka u vreme kada je Pavle pisao. 2) Izraz se može takođe prevesti kao „muškarac jedne žene“. To bi govorilo da prezviter apsolutno mora da bude veran ženi koju je oženio. Ovo tumačenje se više odnosi na moralnu čistotu nego na bračni status. 3) Izraz se takođe može shvatiti kao da govori da bi neko bio starešina, đakon, pastor, mora da bude samo jednom ženjen, osim u slučaju udovca koji se ponovo oženio.

Tumačenje broj dva i tri su danas najrasprostranjenija. Drugo tumačenje izgleda najsnažnije, prvenstveno zato što Pismo dozvoljava razvod samo pod određenim okolnostima (Matej 19:9; 1. Korinćanima 7:12-16). Bilo bi takođe bitno razlikovati muškarca koji je razveden od onoga koji se razveo i ponovo oženio pošto je postao hrišćanin. Čovek koji je kvalifikovan za poziciju vođe ne bi trebalo da bude isključen iz vođstva zbog svojih postupaka pre nego što je upoznao Gospoda Isusa Hrista kao svog Spasitelja. Iako 1. Timoteju 3:2 ne isključuje neophodno razvedenog ili ponovo ženjenog muškarca da ne služi kao starešina, đakon ili pastor, postoje druga pitanja koja treba da se uzmu u obzir.

Prvi zahtev za starešinu, đakona, pastora je da bude „besprekoran“ (1. Timoteju 3:2). Ako razvod ili brak ima za ishod loše svedočanstvo za muškarca u crkvi ili zajednici, onda će ga možda zahtev da bude „besprekoran“ isključiti više nego kvalifikacija „muž jedne žene“. Starešina, đakon, pastor treba da bude čovek na koga crkva može da se ugleda kao na primer Hristolikosti i pobožnog vođstva. Ako ga njegov razvod i ili ponovni brak odvlači od cilja, možda ne bi trebalo da služi kao starešina, đakon, pastor. Međutim, dobro je zapamtiti da iako neko diskvalifikovan da služi kao starešina, đakon, pastor, on je i dalje vredan član Hristovog tela. Svaki hrišćanin poseduje duhovne darove (1. Korinćanima 12:7). Muškarac koji je diskvalifikovan za službu starešine, đakona, pastora i dalje može da poučava, propoveda, služi, moli, slavi i igra bitnu ulogu u crkvi.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači izraz „muž jedne žene“ iz 1. Timoteju 3:2? Da li razveden muškarac može da služi kao pastor, starešina, ili đakon?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries