settings icon
share icon
Питање

Шта значи израз „муж једне жене“ из 1. Тимотеју 3:2?

srpski
Одговор


Постоје бар три могућа тумачења фразе „муж једне жене“ из 1. Тимотеју 3:2. 1) Можда једноставно говори да полигамиста не може да буде старешина, ђакон нити пастор. То је најдословније тумачење израза, али изгледа да то и није значење јер је полигамија била прилично ретка у време када је Павле писао. 2) Израз се може такође превести као „мушкарац једне жене“. То би говорило да презвитер апсолутно мора да буде веран жени коју је оженио. Ово тумачење се више односи на моралну чистоту него на брачни статус. 3) Израз се такође може шватити као да говори да би неко био старешина, ђакон, пастор, мора да буде само једном жењен, осим у случају удовца који се поново оженио.

Тумачење број два и три су данас најраспрострањенија. Друго тумачење изгледа најснажније, првенствено зато што Писмо дозвољава развод само под одређеним околностима (Матеј 19:9; 1. Коринћанима 7:12-16). Било би такође битно разликовати мушкарца који је разведен од онога који се развео и поново оженио пошто је постао хришћанин. Човек који је квалификован за позицију вође не би требало да буде искључен из вођства због својих поступака пре него што је упознао Господа Исуса Христа као свог Спаситеља. Иако 1. Тимотеју 3:2 не искључује неопходно разведеног или поново жењеног мушкарца да не служи као старешина, ђакон или пастор, постоје друга питања која треба да се узму у обзир.

Први захтев за старешину, ђакона, пастора је да буде „беспрекоран“ (1. Тимотеју 3:2). Ако развод или брак има за ишод лоше сведочанство за мушкарца у цркви или заједници, онда ће га можда захтев да буде „беспрекоран“ искључити више него квалификација „муж једне жене“. Старешина, ђакон, пастор треба да буде човек на кога црква може да се угледа као на пример Христоликости и побожног вођства. Ако га његов развод и или поновни брак одвлачи од циља, можда не би требало да служи као старешина, ђакон, пастор. Међутим, добро је запамтити да иако неко дисквалификован да служи као старешина, ђакон, пастор, он је и даље вредан члан Христовог тела. Сваки хришћанин поседује духовне дарове (1. Коринћанима 12:7). Мушкарац који је дисквалификован за службу старешине, ђакона, пастора и даље може да поучава, проповеда, служи, моли, слави и игра битну улогу у цркви.Врати се на Српску страну

Шта значи израз „муж једне жене“ из 1. Тимотеју 3:2?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries