settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je molitva za druge važna?

српски

Odgovor


Molitva za druge—a što se odnosi na molitvu generalno—je nešto što se lako dovodi u pitanje. Zašto bismo se molili ako Bog već ima na srcu najbolje za nas? On je nesravnimo mudriji od nas. Zašto Mu je potrebno da se mi molimo? Ne bi li bilo bolje prosto samo da Mu verujemo da će učiniti ono što je najbolje. Istina je da je Bog mudriji od nas (1. Korinćanima 1:25) i da mi treba da Mu verujemo (Priče 3:5–6). I tačno zato treba da se molimo, da se molimo za nas i za druge je nešto što je Bog zapovedio da pravimo.

Molitva za druge se preporučuje kao način za isceljenje (Jakovljeva 5:16) zajedno sa ispovešću. Jakov nam kaže da „ mnogo može delotvorna molitva pravednika“. Dakle, da li to znači da se čuju samo molitve dobrih ljudi? Ne, reč pravednik u Bibliji se odnosi na one koji imaju veru i pokriveni su Isusovom pravednošću (Rimljanima 5:1; 3:21–22; 4:2–3).

Isus nam je rekao da se molimo u Njegovo ime (Jovan 14:13–14). Ako radite nešto „u ime“ nekog drugog, to znači da to radite po njegovoj želji. Stoga je poznanje i razumevane Boga sastavni deo molitve. Sada počinjemo da uviđamo zašto je molitva za druge važna. Molitva se ne sastoji samo od toga da dobijemo sve što želimo ili da drugi budu bezbedni, zdravi i bez problema u svakom trenutku. Molitva je moćan način na koji upoznajemo našeg Spasitelja i ujedno zbližava vernike. Delotvorna molitva za druge će nas približiti Bogu, jer se delotvorna molitva zasniva na poznavanju Njegove volje (1. Jovanova 5:14). To će nas takođe približiti drugima, jer ćemo saznati više o njima i moći ćemo da se fokusiramo na njihove potrebe.

Za većinu nas, molitva za druge ugavnom izgleda na sledeći način: Gospode, obezbedi mom prijatelju posao, pouzdan prevoz, dobro zdravlje i bezbednost. Ako nekoga zaista dobro poznajemo, mogli bismo se moliti za njegov ili njen brak ili druge odnose. Nema ništa loše u molitvi za ove stvari; u stvari, Biblija nas podstiče da se molimo za sve i čineći to, umirimo svoje strepnje (Filipljanima 4:6). Ispravno je moliti se za zdravlje i za dobre stvari (3. Jovanova 1:2).

Međutim, većina molitava zapisanih u Bibliji je druge vrste. Kada se Isus molio za druge, molio se za njihovu veru (Luka 22:32), molio se protiv iskušenja u njihovim životima (Luka 22:40), molio se za njihovo jedinstvo (Jovan 17:11) i molio se za njihove osvećenje (Jovan 17:17). Pavle se molio za spasenje izgubljenih (Rimljanima 10:1); molio se da braća ostanu na pravom putu (2. Korinćanima 13:7); molio se da vernici budu ojačani Duhom, ukorenjeni i utemeljeni u ljubavi, sposobni da shvate Božju ljubav i da budu ispunjeni punoćom Božjom (Efescima 3:14–19). Sve su to molitve za duhovne blagoslove; sve su moljene „u Isusovo ime“ i prema Očevoj volji — molitve za koje je zagarantovano „da“ u Hristu (2. Korinćanima 1:20).

Molitva za druge je važna jer ispunjava zapovest Novog Zaveta. Treba da se molimo za sve ljude (1. Timoteju 2:1). Treba da se molimo za vođe u vladi (1. Timoteju 2:2). Treba da se molimo za nespašene (1. Timoteju 2:3–4). Treba da se molimo za druge hrišćane (Efešanima 6:18). Treba da se molimo za sluge evanđelja (Efescima 6:19–20). Treba da se molimo za progonjenu crkvu (Jevrejima 13:3). Molitva za druge skreće naš fokus sa nas samih na potrebe drugih oko nas. Dok „nosimo bremena jedni drugima“, „ispunićemo Hristov zakon“ (Galatima 6:2). Počnite da se molite za druge danas i pomozite da se izgradi telo Hristovo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je molitva za druge važna?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries