settings icon
share icon
Питање

Зашто је молитва за друге важна?

srpski
Одговор


Молитва за друге—а што се односи на молитву генерално—је нешто што се лако доводи у питање. Зашто бисмо се молили ако Бог већ има на срцу најбоље за нас? Он је несравнимо мудрији од нас. Зашто Му је потребно да се ми молимо? Не би ли било боље просто само да Му верујемо да ће учинити оно што је најбоље. Истина је да је Бог мудрији од нас (1. Коринћанима 1:25) и да ми треба да Му верујемо (Приче 3:5–6). И тачно зато треба да се молимо, да се молимо за нас и за друге је нешто што је Бог заповедио да правимо.

Молитва за друге се препоручује као начин за исцељење (Јаковљева 5:16) заједно са исповешћу. Јаков нам каже да „ много може делотворна молитва праведника“. Дакле, да ли то значи да се чују само молитве добрих људи? Не, реч праведник у Библији се односи на оне који имају веру и покривени су Исусовом праведношц́у (Римљанима 5:1; 3:21–22; 4:2–3).

Исус нам је рекао да се молимо у Његово име (Јован 14:13–14). Ако радите нешто „у име“ неког другог, то значи да то радите по његовој жељи. Стога је познање и разумеване Бога саставни део молитве. Сада почињемо да увиђамо зашто је молитва за друге важна. Молитва се не састоји само од тога да добијемо све што желимо или да други буду безбедни, здрави и без проблема у сваком тренутку. Молитва је моц́ан начин на који упознајемо нашег Спаситеља и уједно зближава вернике. Делотворна молитва за друге ц́е нас приближити Богу, јер се делотворна молитва заснива на познавању Његове воље (1. Јованова 5:14). То ц́е нас такође приближити другима, јер ћемо сазнати више о њима и моћи ћемо да се фокусирамо на њихове потребе.

За вец́ину нас, молитва за друге угавном изгледа на следец́и начин: Господе, обезбеди мом пријатељу посао, поуздан превоз, добро здравље и безбедност. Ако некога заиста добро познајемо, могли бисмо се молити за његов или њен брак или друге односе. Нема ништа лоше у молитви за ове ствари; у ствари, Библија нас подстиче да се молимо за све и чинец́и то, умиримо своје стрепње (Филипљанима 4:6). Исправно је молити се за здравље и за добре ствари (3. Јованова 1:2).

Међутим, вец́ина молитава записаних у Библији је друге врсте. Када се Исус молио за друге, молио се за њихову веру (Лука 22:32), молио се против искушења у њиховим животима (Лука 22:40), молио се за њихово јединство (Јован 17:11) и молио се за њихове освец́ење (Јован 17:17). Павле се молио за спасење изгубљених (Римљанима 10:1); молио се да брац́а остану на правом путу (2. Коринц́анима 13:7); молио се да верници буду ојачани Духом, укорењени и утемељени у љубави, способни да швате Божју љубав и да буду испуњени пуноц́ом Божјом (Ефесцима 3:14–19). Све су то молитве за духовне благослове; све су мољене „у Исусово име“ и према Очевој вољи — молитве за које је загарантовано „да“ у Христу (2. Коринц́анима 1:20).

Молитва за друге је важна јер испуњава заповест Новог Завета. Треба да се молимо за све људе (1. Тимотеју 2:1). Треба да се молимо за вође у влади (1. Тимотеју 2:2). Треба да се молимо за неспашене (1. Тимотеју 2:3–4). Треба да се молимо за друге хришц́ане (Ефешанима 6:18). Треба да се молимо за слуге еванђеља (Ефесцима 6:19–20). Треба да се молимо за прогоњену цркву (Јеврејима 13:3). Молитва за друге скрец́е наш фокус са нас самих на потребе других око нас. Док „носимо бремена једни другима“, „испуниц́емо Христов закон“ (Галатима 6:2). Почните да се молите за друге данас и помозите да се изгради тело Христово.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је молитва за друге важна?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries