settings icon
share icon
Pitanje

Da li je dozvoljeno koristiti sveće tokom molitve?

српски

Odgovor


Ne postoji biblijski razlog zašto ne možemo da zapalimo sveće dok se molimo ili dok radimo bilo šta drugo. Sveće su neživi predmeti. Oni nemaju moć, snagu, niti mistične ili natprirodne sposobnosti. One nisu ništa drugo do vosak i parče kanapa sa možda malo dodatog mirisa.

Sveće – i drugi izvori svetlosti – mogu nas podsetiti da je Isus Svetlost sveta. Sveće nas mogu podsetiti da se „Dok imate svetlosti, verujte u svetlost, da budete sinovi svetlosti.“ (Jovan 12:36). To što gori sveća dok se molimo može poslužiti da se naše molitve i misli usredsrede na Isusa kao Svetlost sveta.

Ono što sveće ne mogu, međutim, jeste da prate naše molitve do neba, da naše molitve učine moćnijim ili delotvornijim, da dodaju bilo šta našim molitvama ili da se mole za nas na bilo koji način. Smatra se da sveće koje gore u rimokatoličkoj crkvi, na primer, nastavljaju molitvu dugo nakon što on/ona napusti crkvu. Ovo je nebiblijsko. Molitva je razgovor sa našim nebeskim Ocem – dijalog između dva živa, svesna, odgovorna bića koja dele isti Duh. Nijedna sveća ne može biti deo takavog odnosa.

Sveće se koriste u raznim ritualima tokom bogosluženja. Veštice i šamani, katolici, nju-ejdž, neki protestanti, Jevreji, budisti i hindusi, svi koriste sveće u svojim bogosluženjima. Paljenje zavetnih sveća je takođe u skladu sa novonastalim trendovima bogosluženja koji se karakterišu misterijom, misticizmom i ulaskom u stvarnost kroz doživljaj.

Na kraju krajeva, upotreba sveća u molitvi je sama po sebi nevina. Opasnost je u tome da im se pripiše moć koju one ne poseduju.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je dozvoljeno koristiti sveće tokom molitve?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries