settings icon
share icon
Питање

Да ли је дозвољено користити свец́е током молитве?

srpski
Одговор


Не постоји библијски разлог зашто не можемо да запалимо свец́е док се молимо или док радимо било шта друго. Свец́е су неживи предмети. Они немају моц́, снагу, нити мистичне или натприродне способности. Оне нису ништа друго до восак и парче канапа са можда мало додатог мириса.

Свец́е – и други извори светлости – могу нас подсетити да је Исус Светлост света. Свец́е нас могу подсетити да се „Док имате светлости, верујте у светлост, да будете синови светлости.“ (Јован 12:36). То што гори свец́а док се молимо може послужити да се наше молитве и мисли усредсреде на Исуса као Светлост света.

Оно што свец́е не могу, међутим, јесте да прате наше молитве до неба, да наше молитве учине моц́нијим или делотворнијим, да додају било шта нашим молитвама или да се моле за нас на било који начин. Сматра се да свец́е које горе у римокатоличкој цркви, на пример, настављају молитву дуго након што он/она напусти цркву. Ово је небиблијско. Молитва је разговор са нашим небеским Оцем – дијалог између два жива, свесна, одговорна биц́а која деле исти Дух. Ниједна свец́а не може бити део такавог односа.

Свец́е се користе у разним ритуалима током богослужења. Вештице и шамани, католици, њу-ејџ, неки протестанти, Јевреји, будисти и хиндуси, сви користе свец́е у својим богослужењима. Паљење заветних свец́а је такође у складу са новонасталим трендовима богослужења који се карактеришу мистеријом, мистицизмом и уласком у стварност кроз доживљај.

На крају крајева, употреба свец́а у молитви је сама по себи невина. Опасност је у томе да им се припише моц́ коју оне не поседују.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је дозвољено користити свец́е током молитве?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries