settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između milosti i blagodati?

српски

Odgovor


Milost i blagodat se često mešaju. Iako termini imaju slična značenja, blagodat i milost nisu isti pojmovi. Razlika je u sledećem: milost je kada nas Bog ne kažnjava za grehe koje smo zaslužili, a blagodat je kad nas Bog blagosilja uprkos činjenici da to nismo zaslužili. Milost predstavlja izbavljenje od osude. Blagodat je pružanje dobrote onima koji nisu toga vredni.

Prema Bibliji, svi smo sagrešili (Propovednik 7:20; Rimljanima 3:23; 1. Jovanova 1:8). Kao rezultat tog greha, svi zaslužujemo smrt (Rimljanima 6:23) i večnu osudu u vatrenom jezeru (Otkrivenje 20:12-15). Kada uzmemo to u obzir, svaki dan koji živimo je čin Božije milosti. Ako bi nam Bog dao sve što zaslužujemo, mi bismo, zasigurno, bili večno osuđeni. U Psalmu 51:1-2, David uzvikuje: Smiluj se na me, Bože, po milosti svojoj, po velikom milosrđu svome poništi prestupe moje, operi me sasvim od nepravde moje i od grijeha moga me očisti“. Molba Bogu za milost je molitva Njemu da se uzdrži od suda koji zaslužujemo i umesto toga da nam pruži oproštaj koji, ni na koji način, nismo zaslužili.

Mi ne zaslužujemo ništa od Boga. Bog nam nije ništa dužan. Sve dobro što iskusimo rezultat je Božije blagodati (Efescima 2:5). Blagodat je, jednostavno rečeno, nezaslužena naklonost. Bog nam daje dobre stvari koje ne zaslužujemo i koje ne možemo da zaradimo. Spašeni od suda po Božijoj milosti, blagodat je apsolutno sve što dobijemo pored milosti (Rimljanima 3:24). Opšta blagodat odnosi se na suverenu blagodat koju Bog pruža celom čovečanstvu bez obzira na duhovni status pred Njim, dok je spasonosna blagodat to posebno pružanje blagodati kada suvereni Bog suvereno pruža božansku pomoć svojim izabranima radi njihove obnove i posvećenja.

Milost i blagodat najbolje su opisani u spasenju koje je na raspolaganju kroz Isusa Hrista. Mi zaslužujemo osudu, ali ako primimo Isusa Hrista, mi primamo milost od Boga i izbavljeni smo od suda. Umesto osude, primamo blagodat kroz spasenje, oproštaj greha, izobilan život (Jovan 10:10) i večnost na nebu, najlepšem mogućem mestu (Otkrivenje 21-22). Zbog te Božije milosti i blagodati, naš odgovor bi trebalo da bude da kleknemo na kolena u slavljenju i zahvalnosti. Jevrejima 4:16 kaže: „Pristupajmo, dakle, slobodno prestolu blagodati, da primimo milost i nađemo blagodat kad nam zatreba pomoć“. EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koja je razlika između milosti i blagodati?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries