settings icon
share icon
Питање

Која је разлика између милости и благодати?

srpski
Одговор


Милост и благодат се често мешају. Иако термини имају слична значења, благодат и милост нису исти појмови. Разлика је у следећем: милост је када нас Бог не кажњава за грехе које смо заслужили, а благодат је кад нас Бог благосиља упркос чињеници да то нисмо заслужили. Милост представља избављење од осуде. Благодат је пружање доброте онима који нису тога вредни.

Према Библији, сви смо сагрешили (Проповедник 7:20; Римљанима 3:23; 1. Јованова 1:8). Као резултат тог греха, сви заслужујемо смрт (Римљанима 6:23) и вечну осуду у ватреном језеру (Откривење 20:12-15). Када узмемо то у обзир, сваки дан који живимо је чин Божије милости. Ако би нам Бог дао све што заслужујемо, ми бисмо, засигурно, били вечно осуђени. У Псалму 51:1-2, Давид узвикује: Смилуј се на ме, Боже, по милости својој, по великом милосрђу своме поништи преступе моје, опери ме сасвим од неправде моје и од гријеха мога ме очисти“. Молба Богу за милост је молитва Њему да се уздржи од суда који заслужујемо и уместо тога да нам пружи опроштај који, ни на који начин, нисмо заслужили.

Ми не заслужујемо ништа од Бога. Бог нам није ништа дужан. Све добро што искусимо резултат је Божије благодати (Ефесцима 2:5). Благодат је, једноставно речено, незаслужена наклоност. Бог нам даје добре ствари које не заслужујемо и које не можемо да зарадимо. Спашени од суда по Божијој милости, благодат је апсолутно све што добијемо поред милости (Римљанима 3:24). Општа благодат односи се на суверену благодат коју Бог пружа целом човечанству без обзира на духовни статус пред Њим, док је спасоносна благодат то посебно пружање благодати када суверени Бог суверено пружа божанску помоћ својим изабранима ради њихове обнове и посвећења.

Милост и благодат најбоље су описани у спасењу које је на располагању кроз Исуса Христа. Ми заслужујемо осуду, али ако примимо Исуса Христа, ми примамо милост од Бога и избављени смо од суда. Уместо осуде, примамо благодат кроз спасење, опроштај греха, изобилан живот (Јован 10:10) и вечност на небу, најлепшем могућем месту (Откривење 21-22). Због те Божије милости и благодати, наш одговор би требало да буде да клекнемо на колена у слављењу и захвалности. Јеврејима 4:16 каже: „Приступајмо, дакле, слободно престолу благодати, да примимо милост и нађемо благодат кад нам затреба помоћ“.Врати се на Српску страну

Која је разлика између милости и благодати?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries