settings icon
share icon
Pitanje

Koje su slabe i jake strane midtribulacionističkog viđenja Uznesenja (midtribulacionizam)?

српски

Odgovor


Sa eshatološke tačke gledišta, važno je zapamtiti da se skoro svi hrišćani slažu u vezi sa tri stvari: 1) doći će vreme nevolje u budućnosti koje svet još nije video, 2) Drugi Hristov dolazak i 3) prelazak iz smrtnosti u besmrtnost za vernike, poznatog kao Uznesenje (Jovan 14:1-3; 1. Korinćanima 15:51-52; 1.Solunjanima 4:16-17). Pitanje je kada će se Uznesenje desiti u odnosu na Nevolju i Drugi dolazak? Tri glavne teorije koje se tiču vremena Uznesenja su pretribulacionizam (verovanje da će se Uznesenje desiti pre početka Nevolje), midtribulacionizam (verovanje da će se Uznesenje desiti u sredini Nevolje) i posttribulacionizam (verovanje da će se Uznesenje desiti na kraju Nevolje). Ovaj članak bavi se midtribulacionizmom.

Midtribulacionizam podučava da će se Uznesenje desiti na sredini Nevolje. Tada, sedma truba će se oglasiti (Otkrivenje 11:15), Crkva će susresti Hrista u vazduhu, a potom će se sud izliti na zemlju (Otkrivenje 15-16) u vremenu poznatom kao Velika nevolja. Drugim rečima, Uznesenje i Hristov drugi dolazak (da uspostavi Carstvo) odvojeni su periodom od tri i po godine. Prema ovom viđenju, Crkva prolazi kroz prvi deo Nevolje, ali pošteđena je najgoreg dela Nevolje koji se dešava tokom zadnje tri i po godine. Vrlo blisko mitribulacionizmu je verovanje o „uznesenju pre gneva" tj. verovanje da je crkva uzneta na nebo pre „velikog dana gneva" (Otkrivenje 6:17).

Kao potporu svom viđenju, midtribulacionisti ukazuju na hronologiju koja je data u 2. Solunjanima 2:1-3. Redosled događaja je sledeći: 1) otpadništvo, 2) otkrivenje Antihrista i 3) Dan Hristov. Midtribulacionističko viđenje podučava da se Antihrist neće otkriti do „gnusobe pustošenja" (Matej 24:15) koje se dešava na sredini Nevolje (Danilo 9:27). Takođe,midtribulacionisti tumače „Dan Hristov" kao Uznesenje; stoga, Crkva neće biti uzeta na nebo sve dok se Antihrist ne otkrije.

Drugo osnovno učenje midtribulacionizma je da je truba iz 1. Korinćanima 15:52 ista ona truba koja se pominje u Otkrivenju 11:15. Truba iz Otkrivenja 11 je zadnja u seriji truba; stoga, ima smisla da to jeste „zadnja truba" iz 1.Korinćanima 15. Međutim, ova logika nije održiva, u kontekstu ciljeva postojanja truba. Truba koja oglašava Uznesenje je „Božija truba" (1.Solunjanima 4:16), ali ona u Otkrivenju 11 je nagoveštaj suda. Jedna truba je poziv blagodati za Božije izabrane; druga je objava suda za zle ljude. Pored toga, sedma truba u Otkrivenju nije „zadnja" truba hronološki – Matej 24:31 govori o kasnijoj trubi koja oglašava početak Hristovog carstva.

Prva Solunjanima 5:9 govori da crkva nije predodređena „za gnev, nego da stekne spasenje". Ovo izgleda da ukazuje da vernici neće iskusiti Nevolju. Međutim, midtribulacionizam tumači „gnev" kao nešto što se odnosi na drugi deo Nevolje- tačnije, na sudove gneva. Ograničavanje reči na taj način izgleda ne izgleda opravdano. Sigurno je da se i strašne osude u pečatima i trubama – uključujući glad, zatrovane reke, zatamljeni mesec, krvoproliće, zemljotrese i mučenja – mogu takođe smatrati Božijim gnevom.

Midtribulacionizam stavlja Uznesenje u Otkrivenje 11, pre početka „velike nevolje". Postoje dva problema u vezi sa ovom postavkom u hronologiji Otkrivenja. Prvo, jedino pojavljivanje termina „velika nevolja" u celoj knjizi Otkrivenja je 7:14. Drugo, jedino pominjanje „velikog dana gneva" je u Otkrivenju 6:17. Oba ova pominjanja javljaju se previše rano za Uznesenje iz perspektive midtribulacionizma.

I krajnja slabost midtribulacionističkog viđenja zajednička je i drugim dvema teorijama: naime, Biblija ne daje jasnu vremensku liniju budućih događaja. Biblija ne podučava jedno ili drugo gledište i zato imamo različitost mišljenja u vezi sa zadnjim vremenima i neku raznolikost u vezi sa tim kako povezana proročanstva treba da se usklade.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koje su slabe i jake strane midtribulacionističkog viđenja Uznesenja (midtribulacionizam)?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries