settings icon
share icon
Питање

Које су слабе и јаке стране мидтрибулационистичког виђења Узнесења (мидтрибулационизам)?

srpski
Одговор


Са ешатолошке тачке гледишта, важно је запамтити да се скоро сви хришћани слажу у вези са три ствари: 1) доћи ће време невоље у будућности које свет још није видео, 2) Други Христов долазак и 3) прелазак из смртности у бесмртност за вернике, познатог као Узнесење (Јован 14:1-3; 1. Коринћанима 15:51-52; 1.Солуњанима 4:16-17). Питање је када ће се Узнесење десити у односу на Невољу и Други долазак? Три главне теорије које се тичу времена Узнесења су претрибулационизам (веровање да ће се Узнесење десити пре почетка Невоље), мидтрибулационизам (веровање да ће се Узнесење десити у средини Невоље) и посттрибулационизам (веровање да ће се Узнесење десити на крају Невоље). Овај чланак бави се мидтрибулационизмом.

Мидтрибулационизам подучава да ће се Узнесење десити на средини Невоље. Тада, седма труба ће се огласити (Откривење 11:15), Црква ће сусрести Христа у ваздуху, а потом ће се суд излити на земљу (Откривење 15-16) у времену познатом као Велика невоља. Другим речима, Узнесење и Христов други долазак (да успостави Царство) одвојени су периодом од три и по године. Према овом виђењу, Црква пролази кроз први део Невоље, али поштеђена је најгорег дела Невоље који се дешава током задње три и по године. Врло блиско митрибулационизму је веровање о „узнесењу пре гнева" тј. веровање да је црква узнета на небо пре „великог дана гнева" (Откривење 6:17).

Као потпору свом виђењу, мидтрибулационисти указују на хронологију која је дата у 2. Солуњанима 2:1-3. Редослед догађаја је следећи: 1) отпадништво, 2) откривење Антихриста и 3) Дан Христов. Мидтрибулационистичко виђење подучава да се Антихрист неће открити до „гнусобе пустошења" (Матеј 24:15) које се дешава на средини Невоље (Данило 9:27). Такође,мидтрибулационисти тумаче „Дан Христов" као Узнесење; стога, Црква неће бити узета на небо све док се Антихрист не открије.

Друго основно учење мидтрибулационизма је да је труба из 1. Коринћанима 15:52 иста она труба која се помиње у Откривењу 11:15. Труба из Откривења 11 је задња у серији труба; стога, има смисла да то јесте „задња труба" из 1.Коринћанима 15. Међутим, ова логика није одржива, у контексту циљева постојања труба. Труба која оглашава Узнесење је „Божија труба" (1.Солуњанима 4:16), али она у Откривењу 11 је наговештај суда. Једна труба је позив благодати за Божије изабране; друга је објава суда за зле људе. Поред тога, седма труба у Откривењу није „задња" труба хронолошки – Матеј 24:31 говори о каснијој труби која оглашава почетак Христовог царства.

Прва Солуњанима 5:9 говори да црква није предодређена „за гнев, него да стекне спасење". Ово изгледа да указује да верници неће искусити Невољу. Међутим, мидтрибулационизам тумачи „гнев" као нешто што се односи на други део Невоље- тачније, на судове гнева. Ограничавање речи на тај начин изгледа не изгледа оправдано. Сигурно је да се и страшне осуде у печатима и трубама – укључујући глад, затроване реке, затамљени месец, крвопролиће, земљотресе и мучења – могу такође сматрати Божијим гневом.

Мидтрибулационизам ставља Узнесење у Откривење 11, пре почетка „велике невоље". Постоје два проблема у вези са овом поставком у хронологији Откривења. Прво, једино појављивање термина „велика невоља" у целој књизи Откривења је 7:14. Друго, једино помињање „великог дана гнева" је у Откривењу 6:17. Оба ова помињања јављају се превише рано за Узнесење из перспективе мидтрибулационизма.

И крајња слабост мидтрибулационистичког виђења заједничка је и другим двема теоријама: наиме, Библија не даје јасну временску линију будућих догађаја. Библија не подучава једно или друго гледиште и зато имамо различитост мишљења у вези са задњим временима и неку разноликост у вези са тим како повезана пророчанства треба да се ускладе.Врати се на Српску страну

Које су слабе и јаке стране мидтрибулационистичког виђења Узнесења (мидтрибулационизам)?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries