settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o hrišćanskim mešanim porodicama?

српски

Odgovor


Hrišćanske mešane porodice postaju sve uobičajenije. Bog veoma ceni porodicu kao i brigu i podršku jednih o drugima. Muškarci treba dobro da upravljaju svojim porodicama i da odgajaju decu koja ih poštuju ( 1. Timoteju 3:4 ). Žena treba da poučava druge šta je dobro, da se ponaša skromno i pokorno i da obučava mlađe žene kako da vole svoje muževe i decu ( Titu 2:3-5 ). Briga o našim rođacima, posebno onima koji žive u našem domaćinstvu, je od najveće važnosti ( 1. Timoteju 5:8 ). Deca treba da budu poslušna i poštuju svoje roditelje, sve dok roditelji ne traže od dece da rade bilo šta protiv Božje volje (Efešanima 6:1-3). Kada deca odrastu, imaju odgovornost da se oduže roditeljima tako što će se brinuti o njima u starosti (1. Timoteju 5:4). Ova načela se podjednako primenjuju na porodice, mešane ili ne. 

Jedini odnos koji ima prioritet iznad braka, treba da bude onaj koji imamo sa Bogom. Kada je On centar braka, automatski će postati centar porodice. Bog je spojio Adama i Evu kao prvog muža i ženu. On je formirao Evu od Adamovog rebra, što nam pokazuje kako muškarci i žene treba da napuste svog oca i majku i da budu povezani zauvek, neraskidivo (1. Mojsijeva 2:24; Matej 19:5). Što je bračna jedinica jača, to će biti jača i cela porodica.

Kada se dve porodice udruže da formiraju jednu mešanu porodicu, one dolaze iz različitih domaćinstava sa različitim pravilima, različitim tradicijama i različitim načinom rada. Od ključne je važnosti da se deci pomogne kroz ogromne promene koje će doživeti tokom tranzicije u novi, kombinovani porodični život. Saradnja, strpljenje i komunikacija će biti ključni. Deca se moraju osećati prihvaćeno i sigurno u ljubavi i roditelja i očuha. Pravila za disciplinu treba da budu postavljena i pravedno primenjivana za svu decu.

Kada se radi o ovakvoj porodici u kojoj imamo pastorke, često postoji podela vremena kada dete ili deca posećuju roditelja bez starateljstva. Pokušajte da održite dobar odnos sa drugim roditeljom i ako je moguće, imajte istu strategiju kada se radi o disciplini/poslovima/pravilima u obe kuće. Učinite tako da u domaćinstvu vlada struktura i predvidljivost. Uvek treba da budemo podrška jedni drugima; Isus se oslanjao na svog „očuha“ Josifa za društvo i podršku. Isus je prepoznao potrebu za sistemom podrške (Matej 26:38), kao i potrebu za privatnim vremenom kako bi se duhovno osvežio. U porodici uvek treba da se ohrabrujemo i podižemo. Takođe treba da budemo dobar primer pobožnosti i da živimo u skladu sa poukama od Gospoda.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o hrišćanskim mešanim porodicama?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries