settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о хришц́анским мешаним породицама?

srpski
Одговор


Хришц́анске мешане породице постају све уобичајеније. Бог веома цени породицу као и бригу и подршку једних о другима. Мушкарци треба добро да управљају својим породицама и да одгајају децу која их поштују ( 1. Тимотеју 3:4 ). Жена треба да поучава друге шта је добро, да се понаша скромно и покорно и да обучава млађе жене како да воле своје мужеве и децу ( Титу 2:3-5 ). Брига о нашим рођацима, посебно онима који живе у нашем домац́инству, је од највец́е важности ( 1. Тимотеју 5:8 ). Деца треба да буду послушна и поштују своје родитеље, све док родитељи не траже од деце да раде било шта против Божје воље (Ефешанима 6:1-3). Када деца одрасту, имају одговорност да се одуже родитељима тако што ц́е се бринути о њима у старости (1. Тимотеју 5:4). Ова начела се подједнако примењују на породице, мешане или не. 

Једини однос који има приоритет изнад брака, треба да буде онај који имамо са Богом. Када је Он центар брака, аутоматски ц́е постати центар породице. Бог је спојио Адама и Еву као првог мужа и жену. Он је формирао Еву од Адамовог ребра, што нам показује како мушкарци и жене треба да напусте свог оца и мајку и да буду повезани заувек, нераскидиво (1. Мојсијева 2:24; Матеј 19:5). Што је брачна јединица јача, то ц́е бити јача и цела породица.

Када се две породице удруже да формирају једну мешану породицу, оне долазе из различитих домац́инстава са различитим правилима, различитим традицијама и различитим начином рада. Од кључне је важности да се деци помогне кроз огромне промене које ц́е доживети током транзиције у нови, комбиновани породични живот. Сарадња, стрпљење и комуникација ц́е бити кључни. Деца се морају осец́ати прихвац́ено и сигурно у љубави и родитеља и очуха. Правила за дисциплину треба да буду постављена и праведно примењивана за сву децу.

Када се ради о оваквој породици у којој имамо пасторке, често постоји подела времена када дете или деца посец́ују родитеља без старатељства. Покушајте да одржите добар однос са другим родитељом и ако је могуц́е, имајте исту стратегију када се ради о дисциплини/пословима/правилима у обе куц́е. Учините тако да у домац́инству влада структура и предвидљивост. Увек треба да будемо подршка једни другима; Исус се ослањао на свог „очуха“ Јосифа за друштво и подршку. Исус је препознао потребу за системом подршке (Матеј 26:38), као и потребу за приватним временом како би се духовно освежио. У породици увек треба да се охрабрујемо и подижемо. Такође треба да будемо добар пример побожности и да живимо у складу са поукама од Господа.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о хришц́анским мешаним породицама?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries