settings icon
share icon
Pitanje

Šta je masonerija i šta veruju slobodni zidari?

српски

Odgovor


Imajte na umu da, ovim člankom, ne tvrdimo da su svi koji su uključeni u masoneriju sektaši ili da svi slobodni zidari veruju u sve dole pomenute stavke. Ono što govorimo je sledeće: slobodno zidarstvo u svojoj srži nije hrišćanska organizacija. Ima mnogo hrišćana koji su napustili slobodno zidarstvo pošto su otkrili o čemu se zapravo radi. Takođe, postoje dobri i pobožni ljudi, istinski vernici u Hrista koji su slobodni zidari. Mislimo da je to zato što istinski ne razumeju slobodno zidarstvo. Svaka osoba treba da se moli Gospodu za mudrost i razabiranje u vezi sa tim da li da bude uključena u masoneriju. Tačnost ovog članka je pregledao i odobrio bivši poštovani Majstor Plave Lože.

Pitanje: Šta je masonerija i u šta veruju slobodni zidari?

Odgovor:
Slobodna masonerija, istočna zvezda i druge slične „tajne" organizacije izgledaju kao bezopasna zajedništva. Mnogi od njih izgledaju kao da promovišu verovanje u Boga. Međutim, posle detaljnije analize, vidimo da nije jedini uslov da osoba mora da veruje u Istinitog i Živog Boga, već da, osoba mora da veruje i u postojanje „vrhunskog bića" što uključuje „bogove" islama, hinduizma i bilo koje druge svetske religije. Nebiblijska i antihrišćanska uverenja i prakse ove organizacije su delimično sakriveni ispod spoljašnje navodne usaglašenosti sa hrišćanskom verom. Sledi poređenje onog što Biblija govori sa „zvaničnim" stavom slobodnih zidara

Spasenje od greha:
Gledište Biblije: Isus je postao žrtva za greh pred Bogom kada je prolio svoju krv i umro kao pomirenje (plata) za grehe svih koji će ikada verovati (Efescima 2:8-9; Rimljanima 5:8; Jovan 3:16).

Gledište masona: Sam proces pridruživanja Loži zahteva od hrišćana da ignorišu ekskluzivitet Isusa Hrista kao Gospoda i Spasitelja. Prema slobodnim zidarima, osoba će biti spasena i ići će na nebo kao rezultat svojih dobrih dela i ličnog poboljšanja.

Mišljenje o Bibliji:
Gledište Biblije: Natprirodno i potpuno nadahnuće Biblije – da je nepogrešiva i da su njena učenja i autoritet apsolutni, vrhovni i finalni. Biblija je Božija Reč (2. Timoteju 3:16; 1. Solunjanima 2:13).

Gledište masona: Biblija je jedna od nekoliko „svezaka svetog zakona", a svi su jednako bitni u slobodnom zidarstvu. Biblija je bitna knjiga, jedino što se tiče onih članova koji tvrde da su hrišćani, kao što je Kuran bitan muslimanima. Biblija se ne smatra jedinom Božijom Rečju, niti se smatra da je jedino otkrivenje Boga čovečanstvu, već je samo jedna od mnogih religioznih knjiga. Ona je dobar vodič za moral. Biblija se prvenstveno koristi kao simbol Božije volje, što se takođe može naći u drugim tekstovima, kao što su Kuran ili Vede.

Doktrina o Bogu:
Gledište Biblije: Postoji jedan Bog. Različita imena za Boga odnose se na Boga Izraela i otkrivaju neke Božije osobine. Slaviti druge bogove ili prizivati ih predstavlja idolopoklonstvo (Izlazak 20:3). Pavle je govorio o idolopoklonstvu kao o gnusnom grehu (1. Korinćanima 10:14),a Jovan je govorio da će idolopoklonici nestati u paklu (Otkrivenje 21:8).

Gledište masona: Svi članovi moraju da veruju u božanstvo. Različite religije (hršćanstvo, judaizam, islam itd.) priznaju istog Boga, samo ga nazivaju drugačijim imenima. Slobodno zidarstvo poziva ljude svih vera da veruju,da, iako oni koriste različita imena za „bezimenog sa stotinu imena", ipak se mole jedinom Bogu i Ocu svih.

Doktrina o Isusu i Trojstvu:
Gledište Biblije: Isus je Bog u ljudskom obliku (Matej 1:18-24, Jovan 1:1). Isus je druga osoba Trojstva (Matej 28:19, Marko 1:9-11). Dok je bio na zemlji, On je bio u potpunosti čovek (Marko 4:38; Matej 4:2) i potpuno Bog (Jovan 20:28; Jovan 1:1-2 Dela 4:10-12). Hrišćani treba da se mole u Isusovo ime i da Ga objavljuju drugima, bez obzira na vređanje koje dolazi od oniih koji nisu hrišćani (Jovan 14:13-14, 1. Jovanova 2:23, Dela 4:18-20).

Gledište masona: Ne postoji isključivot kada je u pitanju Isus Hristos ili Trojedini Bog koji je Otac, Sin i Sveti Duh; stoga, ne postoji ni doktrina o božanstvu Isusa Hrista. Smatra se nemasonskim da se priziva Hristovo ime tokom molitve ili da se spominje Njegovo ime u Loži. Sugerisati da je Isus jedini put ka Bogu suprotstavlja se principu tolerancije. Hristovo ime je izostavljeno iz biblijskih stihova koji se koriste tokom masonskih rituala. Isus je na istom nivou kao druge religiozne vođe.

Ljudska priroda i greh:
Gledište Biblije: Sva ljudska bića rođena su sa grešnom prirodom, potpuno su pokvareni i potreban im je Spasitelj od greha (Riljanima 3:23; Rimljanima 5:12; Pslama 51:5; Efescima 2:1). Biblija poriče da čovečanstvo poseduje kapacitet za moralnim savršenstvom (1. Jovanova 1:8-10; Rimljanima 1:18-25).

Gledište masona: Kroz simbole i ambleme, masoni podučavaju da čovek nije grešan, već samo „nepristojan i nesavršen po naravi." Ljudska bića su u stanju da poboljšaju svoj karakter i ponašanje na različite načine, uključujući i činove dobročinstva, moralnog života i dobrovoljnog izvođenja građanske dužnosti. Čovečanstvo poseduje sposobnost da se pomeri od nesavršenosti do potpune savršenosti. Moralno i duhovno savršenstvo leži u muškacima i ženama.

Kada hrišćanin položi masonsku zakletvu, on se zaklinje da će slediti sledeće doktrine koje je Bog proglasio lažnim i grešnim;

1. Da spasenje može da se zaradi čovekovim dobrim delima.

2. Da je Isus samo jedan od mnogih, jednako poštovanih proroka.

3. Da će ćutati u Loži i da neće govoriti o Hristu.

4. Da prilaze Loži u duhovnoj tami i neznanju, iako Biblija kaže da su hrišćani već u svetlu, deca svetla i da u njima obitava Svetlost sveta – Isus Hristos.

5. Zahtevajući od hrišćana da polože masonsku zakletvu, masonerija uvodi hrišćane u bogoholjenje i oni uzaludno uzimaju ime Gospoda.

6. Masonerija podučava da veliki arhitekta svemira, za koga masoni veruju da je istiniski Bog svemira, predstavlja sve bogove svih religija.

7. Masonerija tera hrišćane da zauzmu univezalni stav u molitvama, zahtevajući da se koristi „opšte" ime kako se ne bi uvredili nevernici koji su masonska „braća"

8. Polaganjem masonske zakletve i učestvujući u doktrinama Lože, hrišćani ovekovečuju lažno evanđelje prema drugim članovima Lože, koji gledaju samo na masonski plan spasenja da bi dospeli na nebo. Samim članstvom u tako sinkretističkoj organizaciji, oni su napravili ozbiljan kompromis kada je u pitanju njihovo hrišćansko svedočanstvo.

9. Preuzimanjem masonske obaveze, hrišćanin dozvoljava onima koji služe lažnim bogovima i veruju lažnim doktrinama da im zagade um, duh i telo.

Kao što možete videti, masonerijia se suprotstavlja jasnim biblijskim učenjima po brojnim pitanjima. Masonerija takođe zahteva od ljudi da se uključe u aktivnosti koje Biblija osuđuje. Zato, hrišćanin ne treba da bude član bilo kog tajnog društva ili organizacije koja je, na bilo koji način, povezana sa slobodnim zidarstvom.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je masonerija i šta veruju slobodni zidari?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries