settings icon
share icon
Питање

Шта је масонерија и шта верују слободни зидари?

srpski
Одговор


Имајте на уму да, овим чланком, не тврдимо да су сви који су укључени у масонерију секташи или да сви слободни зидари верују у све доле поменуте ставке. Оно што говоримо је следеће: слободно зидарство у својој сржи није хришћанска организација. Има много хришћана који су напустили слободно зидарство пошто су открили о чему се заправо ради. Такође, постоје добри и побожни људи, истински верници у Христа који су слободни зидари. Мислимо да је то зато што истински не разумеју слободно зидарство. Свака особа треба да се моли Господу за мудрост и разабирање у вези са тим да ли да буде укључена у масонерију. Тачност овог чланка је прегледао и одобрио бивши поштовани Мајстор Плаве Ложе.

Питање: Шта је масонерија и у шта верују слободни зидари?

Одговор: Слободна масонерија, источна звезда и друге сличне „тајне" организације изгледају као безопасна заједништва. Многи од њих изгледају као да промовишу веровање у Бога. Међутим, после детаљније анализе, видимо да није једини услов да особа мора да верује у Истинитог и Живог Бога, већ да, особа мора да верује и у постојање „врхунског бића" што укључује „богове" ислама, хиндуизма и било које друге светске религије. Небиблијска и антихришћанска уверења и праксе ове организације су делимично сакривени испод спољашње наводне усаглашености са хришћанском вером. Следи поређење оног што Библија говори са „званичним" ставом слободних зидара

Спасење од греха:

Гледиште Библије: Исус је постао жртва за грех пред Богом када је пролио своју крв и умро као помирење (плата) за грехе свих који ће икада веровати (Ефесцима 2:8-9; Римљанима 5:8; Јован 3:16).

Гледиште масона: Сам процес придруживања Ложи захтева од хришћана да игноришу ексклузивитет Исуса Христа као Господа и Спаситеља. Према слободним зидарима, особа ће бити спасена и ићи ће на небо као резултат својих добрих дела и личног побољшања.

Мишљење о Библији:
Гледиште Библије: Натприродно и потпуно надахнуће Библије – да је непогрешива и да су њена учења и ауторитет апсолутни, врховни и финални. Библија је Божија Реч (2. Тимотеју 3:16; 1. Солуњанима 2:13).

Гледиште масона: Библија је једна од неколико „свезака светог закона", а сви су једнако битни у слободном зидарству. Библија је битна књига, једино што се тиче оних чланова који тврде да су хришћани, као што је Куран битан муслиманима. Библија се не сматра једином Божијом Речју, нити се сматра да је једино откривење Бога човечанству, већ је само једна од многих религиозних књига. Она је добар водич за морал. Библија се првенствено користи као симбол Божије воље, што се такође може наћи у другим текстовима, као што су Куран или Веде.

Доктрина о Богу:
Гледиште Библије: Постоји један Бог. Различита имена за Бога односе се на Бога Израела и откривају неке Божије особине. Славити друге богове или призивати их представља идолопоклонство (Излазак 20:3). Павле је говорио о идолопоклонству као о гнусном греху (1. Коринћанима 10:14),а Јован је говорио да ће идолопоклоници нестати у паклу (Откривење 21:8).

Гледиште масона: Сви чланови морају да верују у божанство. Различите религије (хршћанство, јудаизам, ислам итд.) признају истог Бога, само га називају другачијим именима. Слободно зидарство позива људе свих вера да верују,да, иако они користе различита имена за „безименог са стотину имена", ипак се моле једином Богу и Оцу свих.

Доктрина о Исусу и Тројству:
Гледиште Библије: Исус је Бог у људском облику (Матеј 1:18-24, Јован 1:1). Исус је друга особа Тројства (Матеј 28:19, Марко 1:9-11). Док је био на земљи, Он је био у потпуности човек (Марко 4:38; Матеј 4:2) и потпуно Бог (Јован 20:28; Јован 1:1-2 Дела 4:10-12). Хришћани треба да се моле у Исусово име и да Га објављују другима, без обзира на вређање које долази од ониих који нису хришћани (Јован 14:13-14, 1. Јованова 2:23, Дела 4:18-20).

Гледиште масона: Не постоји искључивот када је у питању Исус Христос или Троједини Бог који је Отац, Син и Свети Дух; стога, не постоји ни доктрина о божанству Исуса Христа. Сматра се немасонским да се призива Христово име током молитве или да се спомиње Његово име у Ложи. Сугерисати да је Исус једини пут ка Богу супротставља се принципу толеранције. Христово име је изостављено из библијских стихова који се користе током масонских ритуала. Исус је на истом нивоу као друге религиозне вође.

Људска природа и грех:
Гледиште Библије: Сва људска бића рођена су са грешном природом, потпуно су покварени и потребан им је Спаситељ од греха (Риљанима 3:23; Римљанима 5:12; Пслама 51:5; Ефесцима 2:1). Библија пориче да човечанство поседује капацитет за моралним савршенством (1. Јованова 1:8-10; Римљанима 1:18-25).

Гледиште масона: Кроз симболе и амблеме, масони подучавају да човек није грешан, већ само „непристојан и несавршен по нарави." Људска бића су у стању да побољшају свој карактер и понашање на различите начине, укључујући и чинове доброчинства, моралног живота и добровољног извођења грађанске дужности. Човечанство поседује способност да се помери од несавршености до потпуне савршености. Морално и духовно савршенство лежи у мушкацима и женама.

Када хришћанин положи масонску заклетву, он се заклиње да ће следити следеће доктрине које је Бог прогласио лажним и грешним;

1- Да спасење може да се заради човековим добрим делима.

2. Да је Исус само један од многих, једнако поштованих пророка.

3. Да ће ћутати у Ложи и да неће говорити о Христу.

4. Да прилазе Ложи у духовној тами и незнању, иако Библија каже да су хришћани већ у светлу, деца светла и да у њима обитава Светлост света – Исус Христос.

5. Захтевајући од хришћана да положе масонску заклетву, масонерија уводи хришћане у богохољење и они узалудно узимају име Господа.

6. Масонерија подучава да велики архитекта свемира, за кога масони верују да је истиниски Бог свемира, представља све богове свих религија.

7. Масонерија тера хришћане да заузму унивезални став у молитвама, захтевајући да се користи „опште" име како се не би увредили неверници који су масонска „браћа"

8. Полагањем масонске заклетве и учествујући у доктринама Ложе, хришћани овековечују лажно еванђеље према другим члановима Ложе, који гледају само на масонски план спасења да би доспели на небо. Самим чланством у тако синкретистичкој организацији, они су направили озбиљан компромис када је у питању њихово хришћанско сведочанство.

9. Преузимањем масонске обавезе, хришћанин дозвољава онима који служе лажним боговима и верују лажним доктринама да им загаде ум, дух и тело.

Као што можете видети, масонеријиа се супротставља јасним библијским учењима по бројним питањима. Масонерија такође захтева од људи да се укључе у активности које Библија осуђује. Зато, хришћанин не треба да буде члан било ког тајног друштва или организације која је, на било који начин, повезана са слободним зидарством.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је масонерија и шта верују слободни зидари?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries