settings icon
share icon
Pitanje

Da li sve majke treba da budu domaćice?

српски

Odgovor


Tema majki koje ostaju kod kuće kao domaćice izazvala je mnogo kontroverzi, posebno u zapadnim zemljama gde mnoge žene rade van kuće. Zaista postoje samo dva direktna stiha/odlomka koji govore o majci koja ostaje kod kuće sa svojom decom. Titu 2:3-5 kaže: „Starice takođe neka se ponašaju kako to priliči posvećenim ženama: da ne ogovaraju, da se ne odaju mnogom vinu, nego da poučavaju što je dobro. Onda neka savetuju mlade žene kako da vole svoje muževe i svoju decu, da budu razumne, čiste, dobre domaćice, pokorne svojim muževima, da se reč Božija ne bi ružila.“. Drugi direktni stih je 1. Timoteju 5:14, koji kaže: „Zato hoću da se mlađe udovice udaju, da rađaju decu, da se brinu za svoj dom, da ne daju povoda neprijatelju da nas vređa.“ Drugi prevod za frazu „dobre domaćice“ u odlomku iz Tita 2 je „da budu čuvari kuće“.

Treba uzeti u obzir i neke indirektne stihove. Priče Solomonove 14:1 kažu da je mudro za ženu da ulaže u svoj dom. Iako nije neophodno biti majka koja ostaje kod kuće kao domaćica da biste ulagali u svoj dom, vidimo prioritet koji Bog stavlja na dom i ženinu ulogu. Jasno je da dom ne treba da bude zanemaren zbog posla van kuće. 5. Mojsijeva 6:4-9 poučavaju koliko je važno da stalno učimo našu decu. Naravno, ovo je upućeno i očevima i majkama. Ostanak kod kuće sa decom samo bi dao više mogućnosti da se deca poučavaju Božjim putevima. Tako da na ostajanje kući se može gledati kao na pozitivnu investiciju koju treba uložiti u živote dece bukvalnom primenom ovog odlomka iz Svetog pisma.

Konačno, Priče Solomonove 31 su dobro poznati odlomak o vrsnoj ženi i majci. Iz njenog opisa saznajemo da je ova majka radila van kuće. Međutim, njenoj porodici nikada ništa nije nedostajalo. Održala je odgovarajuću ravnotežu, tako da njena porodica nikada nije patila. Njena porodica je uvek bila njen prioritet. Dok Biblija ostavlja ženama izbor da li da ostanu kod kuće sa decom ili da idu na posao van kuće, svakako je pohvalna stvar za majku da bude kod kuće sa decom i da se posveti njihovom obučavanju puno radno vreme. Žene su definitivno ohrabrene u Titu 2 i 1. Timoteju 5 da ostanu kod kuće sa svojom malom decom. Šta god da žena izabere, ona mora zadržati svoj dom kao prioritet i svoju primarnu sferu uticaja.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li sve majke treba da budu domaćice?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries