settings icon
share icon
Питање

Да ли све мајке треба да буду домаћице?

srpski
Одговор


Тема мајки које остају код куц́е као домаћице изазвала је много контроверзи, посебно у западним земљама где многе жене раде ван куц́е. Заиста постоје само два директна стиха/одломка који говоре о мајци која остаје код куц́е са својом децом. Титу 2:3-5 каже: „Старице такође нека се понашају како то приличи посвећеним женама: да не оговарају, да се не одају многом вину, него да поучавају што је добро. Онда нека саветују младе жене како да воле своје мужеве и своју децу, да буду разумне, чисте, добре домаћице, покорне својим мужевима, да се реч Божија не би ружила.“. Други директни стих је 1. Тимотеју 5:14, који каже: „Зато хоћу да се млађе удовице удају, да рађају децу, да се брину за свој дом, да не дају повода непријатељу да нас вређа.“ Други превод за фразу „добре домаћице“ у одломку из Тита 2 је „да буду чувари куц́е“.

Треба узети у обзир и неке индиректне стихове. Приче Соломонове 14:1 кажу да је мудро за жену да улаже у свој дом. Иако није неопходно бити мајка која остаје код куц́е као домаћица да бисте улагали у свој дом, видимо приоритет који Бог ставља на дом и женину улогу. Јасно је да дом не треба да буде занемарен због посла ван куће. 5. Мојсијева 6:4-9 поучавају колико је важно да стално учимо нашу децу. Наравно, ово је упуц́ено и очевима и мајкама. Останак код куц́е са децом само би дао више могуц́ности да се деца поучавају Божјим путевима. Тако да на остајање кући се може гледати као на позитивну инвестицију коју треба уложити у животе деце буквалном применом овог одломка из Светог писма.

Коначно, Приче Соломонове 31 су добро познати одломак о врсној жени и мајци. Из њеног описа сазнајемо да је ова мајка радила ван куц́е. Међутим, њеној породици никада ништа није недостајало. Одржала је одговарајуц́у равнотежу, тако да њена породица никада није патила. Њена породица је увек била њен приоритет. Док Библија оставља женама избор да ли да остану код куц́е са децом или да иду на посао ван куц́е, свакако је похвална ствар за мајку да буде код куц́е са децом и да се посвети њиховом обучавању пуно радно време. Жене су дефинитивно охрабрене у Титу 2 и 1. Тимотеју 5 да остану код куц́е са својом малом децом. Шта год да жена изабере, она мора задржати свој дом као приоритет и своју примарну сферу утицаја.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли све мајке треба да буду домаћице?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries