settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Luka 16:19-31 parabola ili događaj koji se zaista desio?

српски

Odgovor


Luka 16:19-31 je poprište mnogih opričnih mišljenja. Neki veruju da je priča o bogatašu i Lazaru istinita, istorijski prikaz događaja koji su se zaista desili; drugi je smatraju parabolom ili alegorijom.

Oni koji tumače ovaj prikaz kao istiniti događaj imaju nekoliko razloga zbog čega to rade. Prvo, priča nikada nije nazvana parabolom. Mnoge druge Isusove priče su parabole, kao što je ona o sejaču i semenu (Luka 8:4); bogatom zemljoposedniku (Luka 12:16); neplodnom drvetu smokve (Luka 13:6); i svadbi (Luka 14:7). Drugo, priča o bogatašu i Lazaru navodi ime jedne osobe. Ova posebnost će je odvojiti od običnih parabola, u kojoj protagonist nisu imenovani.

Treće, ova priča izgleda da se ne uklapa u definiciju parabole, koja predstavlja predstavljanje duhovne istine korišćenjem zemaljske ilustracije. Priča o bogatašu i Lazaru predstavlja direktno duhovnu istinu, bez ikakve zemaljske metafore. Okruženje priče,u većem delu, je posle smrti, za razliku od parabola, koje se odvijaju u ovozemaljskom kontekstu.

Suprotno ovom, drugi smatraju da je ova priča parabola i da se događaj nije desio. Oni ističu da je Isusova standardna praksa bila da koristi parabole u svom učenju. Oni ne smatraju gore navedene argumente dovoljno jakim da bi garantovali da je priča bilo šta drugo osim parabole. Takođe, postoje neki delovi priče koji se ne slažu sa ostatkom Biblije. Na primer, da li ljudi u paklu i u raju mogu da se vide i pričaju jedni sa drugima?

Bitna stvar je da, bilo da je priča istiniti događaj ili parabola, učenje koje stoji iza je nepromenjeno. Čak i da nije prava „priča" realistična je. Parabola ili ne, Isus je jasno upotrebio ovu priču da poduči da su, posle smrti, nepravedni večno rastavljeni od Boga, da pamte svoje odbijanje evanđelja, da su u mukama i da se njihovo stanje ne može popraviti. U Luki 16:19-31, bilo da je parabola ili doslovni prikaz, Isus jasno podučavao o postojanju neba i pakla kao i o prevarnosti bogatstva kod onih koji se pouzdaju u materijalno bogatstvo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Luka 16:19-31 parabola ili događaj koji se zaista desio?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries