settings icon
share icon
Питање

Да ли је Лука 16:19-31 парабола или догађај који се заиста десио?

srpski
Одговор


Лука 16:19-31 је поприште многих опричних мишљења. Неки верују да је прича о богаташу и Лазару истинита, историјски приказ догађаја који су се заиста десили; други је сматрају параболом или алегоријом.

Они који тумаче овај приказ као истинити догађај имају неколико разлога због чега то раде. Прво, прича никада није названа параболом. Многе друге Исусове приче су параболе, као што је она о сејачу и семену (Лука 8:4); богатом земљопоседнику (Лука 12:16); неплодном дрвету смокве (Лука 13:6); и свадби (Лука 14:7). Друго, прича о богаташу и Лазару наводи име једне особе. Ова посебност ће је одвојити од обичних парабола, у којој протагонист нису именовани.

Треће, ова прича изгледа да се не уклапа у дефиницију параболе, која представља представљање духовне истине коришћењем земаљске илустрације. Прича о богаташу и Лазару представља директно духовну истину, без икакве земаљске метафоре. Окружење приче,у већем делу, је после смрти, за разлику од парабола, које се одвијају у овоземаљском контексту.

Супротно овом, други сматрају да је ова прича парабола и да се догађај није десио. Они истичу да је Исусова стандардна пракса била да користи параболе у свом учењу. Они не сматрају горе наведене аргументе довољно јаким да би гарантовали да је прича било шта друго осим параболе. Такође, постоје неки делови приче који се не слажу са остатком Библије. На пример, да ли људи у паклу и у рају могу да се виде и причају једни са другима?

Битна ствар је да, било да је прича истинити догађај или парабола, учење које стоји иза је непромењено. Чак и да није права „прича" реалистична је. Парабола или не, Исус је јасно употребио ову причу да подучи да су, после смрти, неправедни вечно растављени од Бога, да памте своје одбијање еванђеља, да су у мукама и да се њихово стање не може поправити. У Луки 16:19-31, било да је парабола или дословни приказ, Исус јасно подучавао о постојању неба и пакла као и о преварности богатства код оних који се поуздају у материјално богатство.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је Лука 16:19-31 парабола или догађај који се заиста десио?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries