settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Lucifer Satana? Da li pad Lucifera opisuje Satanu?

српски

Odgovor


Ne postoji biblijski stih koji kaže: „Lucifer je Satana", ali istraživanje nekoliko odlomaka otkriva da Lucifer ne može biti niko drugi do Satana. Pad Lucifera opisan u Isaiji 14:12 je, verovatno, isti kao onaj koji je Isus spomenuo u Luki 10:18: „A on im reče: gledao sam Satanu kako je pao s neba kao munja″. Sličan pad opisan je u Jezekilju 28.

Isaija 14:12-18 opisuje pad sa neba nekog ko se zove „Lucifer", ime koje znači „jutarnja zvezda", „sin zore", „dnevna zveda" ili „sjajna zvezda". Opis osobe koja se opisuje pokazuje nam da to ne može da bude niko drugi do Satane. Znamo iz Isusovih reči u Luki 10 da je Satana pao sa neba. Stoga, kada Isaija pominje Lucifera (u hebrejskom, helel) kako pada na zemlju (Isaija 14:12), to ne može biti niko drugi nego Satana. Razlozi za njegov pad nalaze se u stihovima 13 i 14: „U srcu si svome govorio: ,Popeću se do neba, povrh zvezda Božijih presto ću svoj uzdignuti, sešću na goru zbornu, na stranu severnu; izaći ću vrh oblaka, sa Svevišnjim jednak ja ću bitiʾ". Ovo je uvek bila Satanina želja – da bude Bog – i to iskušenje je upotrebio u rajskom vrtu da navede Evu da bude neposlušna Bogu: „Bićes kao Bog″ (Postanje 3:5).

Jezekilj 28 je drugi odlomak koji se odnosi na Lucifera/Satanu. Iako počinje sa Jezekiljem koji dobija naredbu od Boga da „izrekne naricaljku za kraljem tirskim" (stih 12), zlim, idolopokloničkim kraljem, uskoro postaje jasno da se odlomak odnosi, takođe, na silu iza tog kralja – Satanu. Stih 13 kaže da je bio u „Edenu, vrtu Božijem". Jasno je da kralj Tira nikada nije bio u Edenu. Stih 14 kaže: „Heruvim si zaštitnik bio raširenih krila; postavio sam te″. Izgleda da je Lucifer/Satana imao poziciju anđela čuvara na nebu „usred sjajnog kamenja", koje se smatra dragim kamenjem koje se vidi u drugim opisima neba (Izlazak 24:10; Otkrivenje 21:18-21). Pošto kralj Tira nikada nije bio na nebu, ovo može da bude samo opis Lucifera. Ostatak odlomka opisuje razlog zašto je zbačen sa neba. Zbog svoje lepote, njegovo srce se uzoholilo i njegova mudrost pokvarila (Jezekilj 28:17). Ponos zbog njegovog savršenstva, mudrosti i lepote (stih 12) postali su izvor njegovog pada i Bog ga je izbacio na zemlju (stih 17). Tome je svedočio Gospod Isus na nebu pre Njegovog otelovljenja (Luka 10:18).

U zaključku, Lucifer je zbačen sa neba zbog svog greha ponosa i želje da bude Bog. Isus je pomenuo da je video Satanu kako je izbačen sa neba. Zato, možemo da zaključimo da su Lucifer i Satana ista osoba.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Lucifer Satana? Da li pad Lucifera opisuje Satanu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries